Οι Τούρκοι θα μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί – Τι γράφει η Γενί Σαφάκ

Loading...


Ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της σε τζαμί έπειτα από την απόφαση του Διοικητικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, ότι η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο ως τζαμί, γράφει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Η εφημερίδα συνεχίζει σημειώνοντας ότι η νέα αυτή απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού οργάνου της είναι δεσμευτική και στη βάση αυτής θα ληφθεί νέα απόφαση από το 10ο Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου. Με αυτό τον τρόπο η Μονή της Χώρας που είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1945 θα μετατραπεί ξανά σε τζαμί.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Γενί Σαφάκ υπό τον τίτλο «Προηγούμενο για την Αγία Σοφία», μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης η Μονή της Χώρας (γνωστή για τα μοναδικά ψηφιδωτά της) μετατράπηκε σε τζαμί το 1511 ωστόσο στις 29 Αυγούστου 1945 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετατράπηκε σε μουσείο.

Η Ένωση Υπηρεσίας για τα Ιδρύματα Ιστορικών Μνημείων και το Περιβάλλον με συνεχείς προσφυγές της στην τουρκική δικαιοσύνη ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Το 10ο Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας απέρριψε το αίτημα της Ένωσης με απόφασή του στις 12 Μαρτίου του 2014 αναφέροντας ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1945 δεν είναι αντίθετη με το δίκαιο, καθώς η Μονή της Χώρας είναι σημαντικό ιστορικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης και γίνεται αποδεκτή ως κοινή κληρονομιά.

Διαβάστε εδώ:  Νέα τουρκική πρόκληση: Ο Ερντογάν ενέκρινε 5 γεωτρήσεις στα κατεχόμενα

Ωστόσο, η Ένωση επιμένοντας αυτή τη φορά μετέφερε το θέμα στο Διοικητικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο στις 26 Απριλίου του 2017 αποφάσισε και πάλι ότι η απόφαση του 10ου Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι σύμφωνη με τους νόμους και αποφάσισε την έγκριση της απόφασης. Η Ένωση επανήλθε ωστόσο υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν αντίθετη με τους νόμους ζητώντας διόρθωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Τότε, το Διοικητικό Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για διόρθωση της απόφασης και αίροντας την προηγούμενη απόφαση μελέτησε ξανά το αίτημα έφεσης.

Αυτή τη φορά το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάσισε με 6 ψήφους υπέρ και 5 εναντίον ακύρωση της απόφασης του 10ου Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου κι έκρινε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε ληφθεί αντίθετα με τους νόμους και πως ως ευαγές ίδρυμα (που ανήκει στο Ίδρυμα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλο σκοπό πέραν της χρήσης που ορίζεται για τα ευαγή ιδρύματα.

Στην απόφαση αναφέρεται μάλιστα ότι η Μονή της Χώρας «το να είναι ένα ευαγές ίδρυμα υπό την προστασία του κράτους δεν σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να αποφασίζει όποτε θέλει και όπως θέλει», καθώς και ότι πρέπει «να χρησιμοποιείται προς τον σκοπό που ορίζει ένα ευαγές ίδρυμα».tilegrafima.gr