ΗΠΑ ΝΕΑ: Ο “Αρμαγεδδών” είναι σήμερα ίσως η πιο δημοφιλής λέξη στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Και όχι μόνο επειδή τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν επινοήσει αυτό το παρατσούκλι για τον στρατηγό Sergey Surovikin, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα διοικητής της συνδυασμένης ομάδας ρωσικών στρατευμάτων στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αναφέρει ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής Volodymyr Kornilov και συνεχίζει:
Η λέξη έπεσε μόλις την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε σε κοκτέιλ πάρτι με δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος ότι ο κόσμος δεν είχε βρεθεί ποτέ τόσο κοντά στον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας τη δεκαετία του 1960. Και έκτοτε έχει κατηγορηθεί για υπερβολική κινδυνολογία.
Ο Μπάιντεν δέχθηκε επιθέσεις από όλες τις πλευρές, από Δημοκρατικούς, Ρεπουμπλικάνους, ακόμη και από Ευρωπαίους ηγέτες που συνήθως κοιτάζουν στο στόμα του Αμερικανού προέδρου. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε το υπερπόντιο αφεντικό του για το σχόλιο αυτό, χαρακτηρίζοντάς το ως “πολιτική μυθοπλασία”.
Η Wall Street Journal, σε κύριο άρθρο της, θεώρησε ότι ο Μπάιντεν επέφερε πλήγμα στα συμφέροντα των ΗΠΑ με τη δήλωσή του. “Τα σχόλιά του τρόμαξαν άσκοπα τους Αμερικανούς και μπορεί να υπονόμευσαν την πολιτική ανάσχεσης”, διακήρυξε η εφημερίδα, που συνήθως είναι πιστή στους Δημοκρατικούς.
Και η εφημερίδα The Washington Times κατηγόρησε τον πρόεδρό της ότι “αναβιώνει παλιούς φόβους”. Το κύριο αμάρτημα του Μπάιντεν, σύμφωνα με τη συντακτική επιτροπή, ήταν ότι “έδωσε την εντύπωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον υπερδύναμη”. Αν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία, τότε τι είδους υπερδύναμη μπορεί να είναι!
Προφανώς, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν ιδιαίτερα σκληρά. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν “θέτουν τον αμερικανικό λαό σε τρομερό κίνδυνο”. Και ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον εκτίμησε ότι ο Μπάιντεν “υπερέβαλε τη σοβαρότητα της κατάστασης”.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός ηγέτης είπε μερικά πολύ ανόητα πράγματα εκείνη την ημέρα. Για παράδειγμα, το σχόλιό του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν: “Δεν αστειεύεται όταν μιλάει για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών, βιολογικών ή χημικών όπλων. Φυσικά, ο Πούτιν δεν απείλησε ποτέ κανέναν με χρήση βιολογικών ή χημικών όπλων που η Ρωσία έχει καταστρέψει εδώ και πολύ καιρό. Και μιλώντας για τα πυρηνικά όπλα, ο πρόεδρός μας τόνισε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απάντηση μόνο σε μια απειλή για τη χώρα μας και τίποτε άλλο – αυτό το ουσιώδες σημείο παραλείπεται επιμελώς στη Δύση.
Αλλά το θέμα είναι ότι ο Μπάιντεν δεν κατηγορείται ότι λέει ευθέως ψέματα για τις δηλώσεις του Πούτιν – αυτό έχει γίνει κοινός τόπος στο δυτικό κατεστημένο. Ο κύριος του Λευκού Οίκου σταυρώνεται επειδή χρησιμοποίησε τη λέξη “Αρμαγεδδών” για να περιγράψει τις συνέπειες του πυρηνικού πολέμου. Ειδικότερα, για τη φράση: “Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε τακτικά πυρηνικά όπλα και να μην καταλήξουμε στον Αρμαγεδδώνα”.
Δηλαδή, από τη σκοπιά των επικριτών του Μπάιντεν, με την απερίσκεπτη δήλωσή του υπονομεύει το ηθικό των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, οι οποίοι είναι βέβαιοι ότι μπορούν και πρέπει να νικήσουν τη Ρωσία. Αλλά πώς μπορούν να νικήσουν με το τέλος του κόσμου γύρω τους; Έτσι, η λέξη “Αρμαγεδδών” τρόμαξε τον μέσο Αμερικανό. Τόσο πολύ, που ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να εξηγήσει ξεχωριστά τα λόγια του αφεντικού του, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες για την πρόθεση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Και ο ίδιος ο Μπάιντεν χρειάστηκε να κανονίσει ακόμη και μια σύντομη συνέντευξη αυτή την εβδομάδα για το CNN, πιστός υπηρέτης του κοινού σκοπού του Δημοκρατικού Κόμματος. Αν κρίνουμε από το περιεχόμενο της παράστασης, η οποία έμεινε περισσότερο στη μνήμη μας για την κολακευτική παρουσίαση ενός σκονάκι που έπεσε από το μανίκι του Μπάιντεν από έναν υποτακτικό δημοσιογράφο, ήταν σκόπιμα σκηνοθετημένη για να εξηγήσει τη μεστή λέξη “Αρμαγεδδών”. Η ομιλία δεν είχε καμία άλλη πληροφοριακή λειτουργία.
Και όλο το παράπονο του κατεστημένου για τον Μπάιντεν εκφράστηκε με μια δήλωση και μια ερώτηση που ακολούθησε από τον παρουσιαστή του CNN Τζέικ Τάπερ: “Όταν οι άνθρωποι ακούνε τη λέξη “Αρμαγεδδών” από το στόμα του Αμερικανού προέδρου, φοβούνται. <…> Δεν νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας θα φοβηθούν ακόμη περισσότερο από μια αντιπαράθεση με τον Πούτιν;” Αυτό είναι που πραγματικά εξοργίζει τους υποστηρικτές του Μπάιντεν – ότι αποκάλυψε ακούσια στη δυτική κοινότητα την πραγματική φρίκη ενός πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία. Και αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιλογή, λένε οι υποστηρικτές της αυξημένης αντιπαράθεσης. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να δικαιολογηθεί για να προβλέψει πυρηνικό Αρμαγεδδώνα.
Εξάλλου, με μία μόνο λέξη, μόνο και μόνο με την παραδοχή ότι δεν θα υπάρξουν νικητές σε μια πυρηνική αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, ο Μπάιντεν διαγράφει τις πολυετείς προσπάθειες των αντιρωσικών προπαγανδιστών που προετοιμάζουν με επιμέλεια την κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αντιπαράθεσης. Μπορεί κανείς να θυμηθεί πώς, στην αρχή της ειδικής επιχείρησης, οι New York Times επέκριναν με οργή όσους προειδοποιούσαν ότι η άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ στην ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τη γνώμη της εφημερίδας, μια τέτοια διατύπωση του ίδιου του θέματος αποτελεί “εκδήλωση αδυναμίας”.
Το δυτικό κοινό έχει εδώ και καιρό πειστεί ότι οι απειλές για πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία είναι υπερβολικές και ότι ο όρος “πυρηνικός χειμώνας” είναι μια εφεύρεση της KGB, η οποία διεξήγαγε μια λαμπρή επιχείρηση πληροφόρησης τη δεκαετία του 1980 για να εκφοβίσει τη Δύση. Το αποτέλεσμα του μακροχρόνιου πολέμου της κοινής γνώμης ήταν η πλήρης σιωπή στις άμεσες εκκλήσεις για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσίας, ακόμη και από τα χείλη Αμερικανών νομοθετών, όπως συνέβη με τη δήλωση του γερουσιαστή Ρότζερ Γουόκερ.
Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν πειστεί ότι μια πυρηνική σύγκρουση δεν θα επηρέαζε καθόλου τη χώρα τους. Ο ίδιος Tapper, ενώ ρωτούσε τον Biden, μίλησε για “την απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία” (λες και ο Ρώσος πρόεδρος το είπε ή το εννοούσε ποτέ). Ο Λευκός Οίκος, όταν αποδίδει την “πυρηνική απειλή” στον Πούτιν, τονίζει συνεχώς ότι πρόκειται για πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί συζητούν τόσο ήρεμα και καλοπροαίρετα για το πώς θα βομβαρδίσουν τη Ρωσία σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Το μόνο ερώτημα που έχουν είναι αν θα ρίξουν πρώτα πυρηνικά στην έρημη ρωσική Αρκτική και τη Σιβηρία ή αν θα βομβαρδίσουν αμέσως τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, όπως έχει προτείνει πολλές φορές στο παρελθόν ο περιπετειώδης στρατηγός Μπεν Χότζες.
Και το γεγονός ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει με ένα στρατηγικό πυρηνικό χτύπημα εναντίον κρατών και συμμαχιών που εισβάλλουν δεν εξετάζεται καν – δεν μπορεί να συζητηθεί, όπως έδειξε η ιστορία με την απρόσεκτη λέξη από το στόμα του Αμερικανού προέδρου.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι πολύ πιο συναισθηματικά φορτισμένα με αυτή τη λέξη από ό,τι με την πολύ πιο επικίνδυνη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την πραγματική εμπλοκή της συμμαχίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, είπε ευθέως και ανοιχτά: “Αν κερδίσει ο Πούτιν, δεν θα είναι μόνο μια μεγάλη ήττα για τους Ουκρανούς, αλλά θα είναι μια ήττα και ένας κίνδυνος για όλους μας”. Και έτσι αυτό το σκανδαλώδες παραλήρημα για την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση με τη Ρωσία δεν προκάλεσε καμία απολύτως απήχηση στη Δύση – όλοι είναι απορροφημένοι στην καταδίκη του Μπάιντεν επειδή προειδοποίησε για τις συνέπειες του πυρηνικού πολέμου.
Όλες οι βρετανικές εφημερίδες έσπευσαν να πάρουν συνέντευξη από τον στρατηγό εν αποστρατεία Richard Shirreff, πρώην αναπληρωτή διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο οποίος πριν από έξι χρόνια έγινε διάσημος για το σκανδαλώδες όσο και ατάλαντο βιβλίο του “2017: Πόλεμος με τη Ρωσία”. Σε αυτό περιέγραφε ένα εντελώς τρελό σενάριο για έναν πυρηνικό πόλεμο που θα ξεκινούσε με τη δολοφονία δύο Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Χάρκοβο και μια ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς και τη Λετονία.
Το βιβλίο λέει σίγουρα πολλά για την ψυχική κατάσταση των δυτικών αξιωματικών που διοικούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Αλλά ήταν ακριβώς αυτό το είδος της μυθοπλασίας “πολιτική μυθοπλασία”, για να χρησιμοποιήσω τον όρο του Μακρόν. Και τώρα αυτός ο φανταστικός στρατηγός καλεί ανοιχτά σε πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ “δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διστάσουν” να το κάνουν. “Αν υποσχεθούμε μαζικά αντίποινα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο, και το χειρότερο σενάριο είναι ο πόλεμος με τη Ρωσία. Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη όσο ο Πούτιν ή το καθεστώς Πούτιν κάθεται στο Κρεμλίνο”, δηλώνει με έμφαση ο Shirreff. Και όλα αυτά είναι τυπωμένα στις κορυφαίες εφημερίδες της Βρετανίας. Και όλα αυτά δεν συναντούν την παραμικρή κριτική, που δέχτηκε ο Μπάιντεν για τη λέξη “Αρμαγεδδών”.
Στην πραγματικότητα, τα λόγια του Αμερικανού Προέδρου (ακόμη και αν ειπώθηκαν απρόσεκτα σε ένα κοκτέιλ πάρτι) αποτελούν μια χρήσιμη και έγκαιρη υπενθύμιση στη Δύση για την απειλή της πυρηνικής καταστροφής. Το μέλος της Δούμας Oleg Morozov έκανε μια πολύ καλή παρατήρηση: “Είμαι ήρεμος για τον διάλογο που διεξάγεται μεταξύ εμάς και της συλλογικής Δύσης σχετικά με την πυρηνική απειλή. Όταν λέμε: “Παιδιά, μην το σκέφτεστε καν! <…> – θα έπρεπε να το φοβούνται αυτό. Ακόμη και αν είναι σε επίπεδο ρητορικής, αλλά αφήστε αυτόν τον φόβο να καθίσει στον εγκέφαλό τους. Πρέπει να καταλάβουν: δεν θα τους αφήσουμε να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο, ακόμη και όταν κουνάνε τις πυρηνικές τους βαλίτσες.
Ο φόβος μιας παγκόσμιας πυρηνικής απειλής κρατάει τον πλανήτη μακριά από έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο εδώ και δεκαετίες. Η άμβλυνση αυτού του φόβου θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες. Γι’ αυτή την απειλή προειδοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους τυχοδιώκτες του εξωτερικού. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε στους Stoltenbergs, Hodges, Shirreffs, Wickers και άλλους πολεμοκάπηλους του παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας ότι δεν θα υπάρξουν νικητές.
tokoutsavaki.livejournal.com