Οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν πρώτοι στους ενεργειακούς πόρους

Loading...


Οι Αμερικανοί φιλοδοξούν στη δεκαετία που έρχεται να είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον πλανήτη.

Σε νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε από το Harvard’s Kennedy School of Government, ο Leonardo Maugeri, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, προβλέπει ότι για τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες αργιλικών ορυκτών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) των ΗΠΑ (την Bakken στη βόρεια Ντακότα, την Eagle Ford και την Permian Basin στο Τέξας) η ραγδαία άνοδος και ανάπτυξη θα διαρκέσει για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έπειτα από πολύπλοκους υπολογισμούς, λαμβάνοντας υπ’ όψη την τρέχουσα πυκνότητα των πετρελαιοπηγών, τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό, τους χρόνους και τις μεθόδους γεώτρησης, καθώς και τις νέες υποδομές που αναμένεται να εισέλθουν στο παιχνίδι, μειώνοντας το κόστος των εργασιών και προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις.

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, οι τρεις προαναφερθείσες εταιρείες εκτιμάται ότι θα φτάσουν να διαθέτουν περισσότερες από 100.000 πετρελαιοπηγές, δηλαδή δέκα φορές από τις υπάρχουσες, καθιστώντας τις ΗΠΑ το μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την ανταγωνιστική Ρωσία.

Βέβαια πρόκειται για αμερικανική μελέτη που φυσικά έχει και έναν μεγάλο βαθμό «αισιοδοξίας» δείχνει όμως ότι οι ΗΠΑ προκειμενου να καταστούν πάλι μοναδική υπερδύναμη θέλουν να χτυπήσουν τη Ρωσία, εκεί που ευημερεί. Στην ενέργεια.Ετικέτες