Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν 70 πυρηνικές βόμβες B-61 στην Τουρκία

Loading...


Σε ενίσχυση του πυρηνικού τους οπλοστασίου στην Τουρκία προχωρούν οι ΗΠΑ με την ανάπτυξη 70 πυρηνικών βομβών Β61 ώστε να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης. Την παραπάνω πληροφορία αναφέρει το πρακτορείο almanar.com το οποίο επικαλείται το τουρκικό ειδησιογραφικό site Haberturk.

Τα όπλα πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται να εγκατασταθούν στην αεροπορική βάση Incirlik στην περιοχή των Αδάνων όπου έχουν τη βάση τους αμερικανικά F-16  ενώ σταθμεύουν και  F-15.

Η συγκεκριμένες βόμβες ανήκουν και είναι στη διάθεση της αμερικανικής Αεροπορίας και η οποία μπορεί να τις χρησιμοποιήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι και το 1995 από 10 έως 20 βόμβες B 61 ήταν ανεπτυγμένες σε δύο άλλες βάσεις της τουρκικής Αεροπορίας όταν και μεταφέρθηκαν στην ΑΒ του Incirlik.

Η Τουρκία έχει δώσει την άδεια στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις την άδεια για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος προ του κινδύνου αποσταθεροποίησης στην περιοχή ή έκτακτου γεγονότος.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει πάντως στο παρελθόν εκφράσει την αντίρρησή της στην ανάπτυξη αεροσκαφών στην ΑΒ του Incirlik που να μπορούν μεταφέρουν τη βόμβα. Επίσημα η Β 61 μπορεί να μεταφερθεί από αεροσκάφη F-15, F-18 ενώ η «έκπληξη» έγκειται στο γεγονός ότι θα μπορεί να μεταφέρεται και από F-35, πολλοί όμως αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να μεταφέρεται και από τα F-16.

Η B-61 είναι ελεύθερης πτώσης αναπτύχτηκε στην δεκαετία του 1960 και έχει μήκος 3,56 μέτρα διάμετρο 0,33 μέτρα και βάρος 320 κιλά και η ισχύς της είναι 340 κιλοτόνων. βαπό αεροσκάφη F-15E Strike Eagle και F-15 Eagle. Συνολικά κατασκευάστηκαν 3155 βόμβες από τις οποίες οι 1265 είναι σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα.Ετικέτες