ΡΩΣΙΑ: Με μια αιφνιδιαστική αλλά άκρως συμβολική κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όρισε τον Αντρέι Μορντβίτσεφ νέο αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων του ρωσικού στρατού.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Η επιλογή του «μπαρουτοκαπνισμένου» αντιστράτηγου, που έχει αναδειχθεί σε εμβληματική μορφή των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, θεωρείται από διεθνείς παρατηρητές ως σαφές μήνυμα στρατηγικής σκλήρυνσης του Κρεμλίνου προς το Κίεβο και τη Δύση, ενόψει των διπλωματικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.
Από τη Μαριούπολη στο Γενικό Επιτελείο
Ο Αντρέι Μορντβίτσεφ, με μακρά θητεία στο πεδίο, είναι γνωστός για την επιθετική αλλά συντονισμένη τακτική του και τη μεγάλη του εμπειρία στις αστικές πολιορκίες. Διοίκησε με επιτυχία την πολιορκία και κατάληψη του εργοστασίου Αζόφσταλ στη Μαριούπολη, μια από τις πλέον εμβληματικές μάχες της πρώτης φάσης του πολέμου. Η επιχείρηση θεωρήθηκε νίκη κύρους για τη Μόσχα και σηματοδότησε τη σταδιακή εδραίωση ρωσικού ελέγχου στο νότιο μέτωπο.
Σήμερα ηγείται της Ομάδας Δυνάμεων του Κέντρου, η οποία κατέχει στρατηγικής σημασίας θέσεις στο Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Ουκράινσκ, Κουράχοβο, Σελίντοβο και Αβντιίβκα. Η τοποθέτησή του στο αξίωμα του αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων δεν είναι απλώς διοικητική – είναι πολιτική δήλωση.
Σύγκριση με τον Γκέοργκι Ζούκοφ
Ο Μορντβίτσεφ αποκαλείται ήδη από ρωσικά και διεθνή μέσα ως «νέος Ζούκοφ», σε αναφορά στον στρατάρχη που ηγήθηκε της σοβιετικής νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η στρατηγική του τόλμη, η προώθηση επιθετικών μεθόδων και η φήμη του ανάμεσα στους Ρώσους στρατιώτες έχουν χτίσει ένα προσωπικό brand που ενισχύεται από την κρατική προπαγάνδα.
Σύμφωνα με το TASS, η επίσημη τελετή ανάληψης καθηκόντων του Μορντβίτσεφ έγινε παρουσία του Υπουργού Άμυνας και ανώτερων στελεχών του Γενικού Επιτελείου, με έμφαση στην «αδιάκοπη συνέχιση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Μήνυμα προς τη Δύση και την Ουκρανία
Η κίνηση του Κρεμλίνου δεν γίνεται σε κενό χρόνου. Λίγες ώρες πριν την έναρξη των διπλωματικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, η τοποθέτηση του Μορντβίτσεφ στέλνει το εξής μήνυμα: η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στρατιωτικά και επιλέγει ηγεσία που εμπνέει μάχιμο πνεύμα και αποφασιστικότητα.
Όπως αναφέρει το Reuters, δυτικές διπλωματικές πηγές θεωρούν πως πρόκειται για προειδοποιητικό σήμα προς το Κίεβο ότι η Μόσχα εισέρχεται στις συνομιλίες με αυστηρούς όρους και σαφή στρατιωτική υπεροχή στο ανατολικό μέτωπο. Η Ουκρανική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει επίσημα τη στρατιωτική αλλαγή ηγεσίας, ωστόσο είναι σαφές πως η κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ψυχολογικής πίεσης.
Αντίδραση ΝΑΤΟ και διεθνών παρατηρητών
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από το ΝΑΤΟ, αξιωματούχοι της Συμμαχίας μεταφέρουν στο Politico ότι η ανάδειξη του Μορντβίτσεφ επιβεβαιώνει την πρόθεση της Ρωσίας να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εντατικά και συντονισμένα. Παράλληλα, ανησυχούν πως μια ενδεχόμενη διεύρυνση της στρατιωτικής διοίκησης με πρόσωπα σκληρής γραμμής ενδέχεται να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις και να παρατείνει τις εχθροπραξίες.
Η άνοδος του Αντρέι Μορντβίτσεφ στην κορυφή της ρωσικής στρατιωτικής ιεραρχίας αποτελεί κίνηση υψηλού συμβολισμού, με στόχο να δηλωθεί ότι η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να αποδυναμώσει τη θέση της ούτε στο πεδίο των επιχειρήσεων ούτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο «νέος Ζούκοφ», όπως τον αποκαλούν, δεν ήρθε για να σιγήσει τα όπλα, αλλά για να ενισχύσει το βάρος της στρατιωτικής ισχύος ως επιχείρημα στη διπλωματία.