Ο αρχιραββίνος του Ισραήλ έθεσε τον εαυτό του υπό διαθεσιμότητα-Ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος

Loading...


Ο αρχιραββίνος των Ασκενάζι του Ισραήλ Γιόνα Μέτζγκερ αποφάσισε οικειοθελώς να τεθεί υπό διαθεσιμότητα από τα κύρια υπηρεσιακά καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα, στα πλαίσια της οποίας φέρεται να είναι ύποπτος για δωροδοκία και ξέπλυμα χρημάτων και υπεξαίρεση δωρεών στο ποσό εκατοντάδων χιλιάδων σεκέλ.

Ο Μέτζγκερ, ο οποίος μετά από πολύωρες ανακρίσεις έχει τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό, επιμένει για την αθωότητά του.
Αυτή την εβδομάδα στο σπίτι και στο γραφείο του Πνευματικού ηγέτη των Εβραίων Ασκενάζι (εκείνων δηλαδή που προέρχονται από τις δυτικές χώρες) πραγματοποιηθήκαν έρευνες, επίσης συνελήφθησαν οι 3 βοηθοί του.

Σημειώνεται ότι και το 2005 ο αρχιραββίνος είχε ανακριθεί από τις αρχές, καθώς και τότε κατηγορούνταν για oικονομικά εγκλήματα. Η ισραηλινή δικαιοσύνη δεν είχε προχωρήσει σε δίωξή του.

Ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος 

Αναλυτικότερα, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι θεωρεί ύποπτο έναν από τους δύο αρχιραββίνους της χώρας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα οικονομικά εγκλήματα.
Η έρευνα, που διήρκεσε τις τελευταίες βδομάδες και κρατήθηκε μυστική, πέρασε σε ανοιχτή φάση, όπου οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες στο σπίτι και στο γραφείο του Γιόνα Μέτζγκερ, του πνευματικού ηγέτη των Ασκενάζι Εβραίων (που προέρχονται από δυτικές χώρες), και συνέλαβαν τρεις συνεργάτες του. Ο ίδιος ο αρχιραββίνος ανακρίθηκε την Πέμπτη, αλλά παρέμεινε ελεύθερος. Η δεκαετής θητεία του Μέτζγκερ ως αρχιραββίνος λήγει εφέτος. Ερωτηθείς από τα ισραηλινά ΜΜΕ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.