Νέα «βόμβα» για το Βατικανό

Loading...


Μια τεράστια έρευνα που διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια και ολοκληρώθηκε προ ημερών ανάβει νέα φωτιά στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων χιλιάδων παιδιών στην Ολλανδία από ιερείς κατά την περίοδο 1945 – 2010.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή που χρηματοδοτήθηκε από τη Διάσκεψη των Ολλανδών Επισκόπων, αλλά την εντολή για τη μελέτη την πήρε από την κυβέρνηση, καταδεικνύει ότι περίπου το… 40% των ερωτηθέντων κοριτσιών δήλωσαν ότι βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν από ιερείς ή διακόνους.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι πρόκειται για περιπτώσεις που συνέβησαν στους χώρους της εκκλησίας, σε καθολικά σχολεία ή κατά τις επισκέψεις στα σπίτια των θυμάτων, ενώ μη σεξουαλική σωματική κακοποίηση αναφέρεται ότι έλαβε χώρα και σε άλλα Καθολικά Ιδρύματα από γυναίκες αξιωματούχους όπως μοναχές και δασκάλες.

Η επιτροπή τονίζει ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο συνολικός αριθμός, ωστόσο από τις αρχές της έρευνας, το Δεκέμβρη του 2011, ο επικεφαλής της είχε κάνει λόγο για παραπάνω από 20.000 υποθέσεις.

Τα τελευταία αποτελέσματα μιλούν και για χιλιάδες περιπτώσεις γυναικών που έπεσαν θύματα βίας, όταν βρέθηκαν σε Καθολικά ιδρύματα π.χ. λόγω εγκυμοσύνης εκτός γάμου.

Σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης οι θύτες ήταν στην πλειονότητά τους άνδρες, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις συμμετείχαν και γυναίκες, ως επί το πλείστον καλόγριες, ενώ στην πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν ανήλικα όταν κακοποιήθηκαν.

Μάλιστα μερικές από τις υποθέσεις αποδείχθηκαν τόσο σοβαρές που παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια, αναμένεται να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφεται ότι οι ιερείς και καλόγεροι / καλόγριες που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις πλησιάζουν τους 1.000, ενώ περισσότερα στοιχεία θα γίνουν γνωστά όταν βγουν τα αποτελέσματα των ερευνών ξεχωριστά για αγόρια και κορίτσια.

Η Εκκλησία από την πλευρά της έσπευσε ήδη να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα και τις οικογένειές τους και υποσχέθηκε να προσπαθήσει πολύ για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πιστών σε αυτήν και τα ιδρύματά της.