ΗΠΑ και Ρωσία κοντά σε συμφωνία για τη Συρία

Loading...


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ

Την ελπίδα ότι και βρίσκονται πλέον κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία διατύπωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σχετική δήλωση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου. 

«Ελπίζω ότι φτάνουμε στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (…) Είναι πιθανό, πολύ πιθανό, να συναντηθώ με τον Σεργκέι Λαβρόφ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέρι από το Ναϊρόμπι.

Προφανώς δε, εφόσον υπάρξει συμφωνία, το πρώτο πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί είναι το Χαλέπι, η πόλη που συντελείται μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ενώ στις συγκρούσεις εμπλέκονται πρακτικά όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Την ίδια στιγμή, Μόσχα και Τεχεράνη ανακοίνωσαν ότι διακόπτεται «προσωρινά» η χρήση βάσεων εντός του Ιράν από ρωσικά μαχητικά που πλήττουν θέσεις ανταρτών στη Συρία, διευκρινίζοντας ότι τα επόμενα βήματα θα κριθουν από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί εκεί. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει την (ήπια, σε κάθε περίπτωση) αντίδραση της Ουάσινγκτον, αλλά και τη δυσφορία ορισμένων Ιρανών βουλευτών, που δεν είδαν με καλό μάτι την παρουσία των Ρώσων στο έδαφός της χώρας τους.

Εναέρια στήριξη
Όσον αφορά στο πολεμικό μέτωπο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι οι κουρδικές δυνάμεις του YPG, που έχουν την εναέρια στήριξη και των Αμερικανών (μέχρι πρόσφατα και των Ρώσων…) έχουν περάσει στην αντεπίθεση έναντι των κυβερνητικών στρατευμάτων στην πόλη Χασάκα, μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν από την πλευρά τους, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου.

Ενδεχόμενη κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσά τους θα σημάνει, αναμφίβολα, την αλλαγή των ισορροπιών στη Συρία, η οποία φαίνεται πως ήδη έχει ξεκινήσει μετά την επαναπροσέγγιση Ρωσίας και Τουρκίας.