Ημέρα πένθους στη Ρωσία

Loading...


Ημέρα πένθους είναι η σημερινή για τη Ρωσία μετά τις πλημμύρες στο νότιο τμήμα της χώρας που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 171 ανθρώπους.

Χθες, ο πρόεδρος Βαλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή Κρασνοντάρ και διέταξε έρευνα για το αν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων για την επερχόμενη καταστροφή. Ποινική έρευνα είναι παράλληλα σε εξέλιξη για ενδεχόμενη αμέλεια των αρχών.

Οι περισσότεροι νεκροί ήταν στην πόλη Κριμσκ, ωστόσο αρκετοί θάνατοι σημειώθηκαν και στο θέρετρο Γκελέντζικ της Μαύρης Θάλασσας αλλά και στο λιμάνι του Νοβορόσιγισκ.

Ο κυβερνήτης του Κρασνοντάρ Αλεξάντρ Τκάτσεφ δήλωσε ότι περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι επλήγησαν από τις πλημμύρες, ενώ οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι πάνω από 5.000 σπίτια πλημμύρισαν.

«Είναι μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο. Δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο στην ιστορία μας», είπε ο Τκάτσεφ.

Κατακραυγή από το ρωσικό Τύπο

Ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια δημοσιεύονται σήμερα στο ρωσικό Τύπο σχετικά με τις ευθύνες των αρχών για την καταστροφή.

«Η τραγωδία του Κριμσκ… αποτελεί την τέλεια απόδειξη των συνεπειών στις οποίες μπορεί να οδηγήσει η αμέλεια και το να αφήνεις τα πράγματα στην τύχη», γράφει η Izvestia.

Η οικονομική εφημερίδα Vedomosti τονίζει ότι οι αρχές γνώριζαν τους κινδύνους πλημμυρών και κατολισθήσεων, αφού η περιοχή υπέστη τις ίδιες καταστροφές το 2002, οπότε 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Η καταστροφή «δείχνει την ίδια αναποτελεσματικότητα των αρχών να υπερασπισθούν τον πληθυσμό, τόσο από τις φυσικές καταστροφές, όσο και από το κοινό έγκλημα», γράφει η Vedomosti καταδικάζοντας «την ανικανότητα και την ανευθυνότητα» των πολιτικών αξιωματούχων.

«Γιατί τόσοι νεκροί;», είναι ο τίτλος της Komsomolskaia Pravda, ενώ για την Moskovski Komsomolets, «θα μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει και να αποφύγουμε την καταστροφή του Κριμσκ». «Και το ακόμη τρομακτικότερο: οι κάτοικοι οποιασδήποτε μεγάλης ή μικρής πόλης, οποιασδήποτε «προβληματικής» περιοχής της χώρας μπορούν να ζήσουν μία ανάλογη κατάσταση», προειδοποιεί η Moskovski Komsomolets.

«Και δεν χρησιμεύει σε τίποτε να περιμένει κανείς την αρωγή της πολιτείας, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά τις φυσικές καταστροφές».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κρασνοντάρ Αλεξάντρ Τκάτσεφ εξέφρασε «μεγάλη έκπληξη για τις φυσικές καταστροφές», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia.

«Πρόκειται για μία καταστροφή ισοδύναμη με έναν σεισμό… τι μπορούμε να κάνουμε; Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτε εδώ, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα», είπε.Ετικέτες