Η Εκκλησία της Νορβηγίας είπε «ναι» στους γάμους ομοφυλοφύλων

Loading...


Με 89 ψήφους (εκ των 112 μελών) η Σύνοδος της κεντρικής Εκκλησίας της Νορβηγίας, μέλη της οποίας είναι πάνω από τα δύο τρίτα των , πήρε την απόφαση να επιτρέπει στους κληρικούς να τελούν το μυστήριο του και σε ζευγάρια, ενώ το πρωτότυπο κείμενο θα προσαρμοστεί ανάλογα.

«Σήμερα είναι η μέρα που μία ευχή κι ένα όνειρο γίνονται πραγματικότητα», λέει ο Gard Sandaker-Nilson. «Θα πρέπει πια να δίνεται ο αναλόγως σεβασμός σε όλα τα ζευγάρια».

Ο επίσκοπος Ole Kristian Kvarme, που ψήφισε για την σχετική πρόταση, αποκάλυψε ότι αυτή η απόφαση τον γεμίζει «θλίψη». Μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης οδήγησε τον ιερέα Oyvind Bard Benestad στην παραίτηση σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας.

Διαβάστε εδώ:  Ο γάμος ειναι η πορεία, το ταξίδι που θα καταλήξει στον ουρανό

Ακόμη κι αν οι ιερείς δεν υποχρεούνται να τελέσουν το μυστήριο, τα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο, έχουν κάθε δικαίωμα να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου στην εκκλησία της επιλογής τους.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στη Νορβηγία το 2009 θεσπίστηκε ο πολιτικός ομόφυλος γάμος, αλλά μέχρι τώρα απαγορευόταν ο θρησκευτικός. Στη Δανία θεσπίστηκε ο θρησκευτικός γάμος για τα gay και λεσβιακά ζευγάρια το 2012 και στη Σουηδία λίγο νωρίτερα το 2009.