Φόβοι για πραξικόπημα στην Αίγυπτο

Loading...


– Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Μόρσι – Παραιτήθηκε ο υπ. Εξωτερικών και τουλάχιστον άλλοι πέντε υπουργοί
Ιστορικές στιγμές ζει εκ νέου η Αίγυπτος, με τη βία να κλιμακώνεται και τον στρατό να απειλεί τον Μόρσι και να του δίνει τελεσίγραφο: Ή λύνεις την κρίση ή φεύγεις.

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα. Σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Μόρσι τόνισε ότι η Αίγυπτος «οδεύει μπροστά», μέσω μιας ειρηνικά δημοκρατικής μετάβασης.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ, από τις ογκωδέστερες των τελευταίων ημερών. Οι διαδηλωτές προσευχήθηκαν με κύριο αίτημα την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου, ενώ ζητωκραύγασαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, την ώρα που από πάνω τους, σε χαμηλό ύψος, πετούσαν πέντε τουλάχιστον στρατιωτικά ελικόπτερα, ανεμίζοντας τη σημαία της χώρας.

Επεισόδια έγιναν στην πόλη του Σουέζ καθώς υποστηρικτές και αντίπαλοι του Μοχάμεντ Μόρσι αντάλλαξαν πυροβολισμούς.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του στρατού για το τελεσίγραφο 48 ωρών προς την κυβέρνηση Μόρσι να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού, διαφορετικά θα πάρουν οι στρατιωτικοί την κατάσταση στα χέρια τους.

Την ίδια ώρα, ήδη πέντε υπουργοί του Μόρσι υπέβαλαν την παραίτησή τους, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους προς τους συγκεντρωμένους, που πλημμύρισαν την πλατεία Ταχρίρ. Τελευταίος ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, που υπέβαλε, τα ξημερώματα της Τρίτης, την παραίτησή του, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.

Παράλληλα, τελεσίγραφο 24 ωρών απέστειλαν στον Αιγύπτιο πρόεδρο τα μέλη του κινήματος Τάμαροντ, που διοργάνωσε τη μαζική διαδήλωση της Κυριακής, ζητώντας του να παραιτηθεί από την εξουσία.

Μάλιστα, κάλεσαν τον στρατό, τις αστυνομικές αρχές και τη Δικαιοσύνη να λάβει θέση στο πλευρό του λαού, ενώ απέρριψαν έκκληση του Μόρσι σε διάλογο.

Σύμφωνα με πολλούς από τους διαδηλωτές η ανακοίνωση του στρατού ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Είναι μια σπουδαία δήλωση», είπε ο Σάγεντ, ένας 40χρονος επιχειρηματίας, μιλώντας στην πλατεία Ταχρίρ. «Ο Μόρσι θα έχει φύγει σε δυο ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε τη Δευτέρα να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην Αίγυπτο τις επόμενες 48 ώρες, και πρόσθεσε ότι ακόμη «μελετά» την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.

«Είμαστε στην διαδικασία της εξέτασης της ανακοίνωσης. Δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι τι πρόκειται να συμβεί (. . .) τις επόμενες 48 ώρες, κι έτσι δεν θα ήθελα να κάνω καμιά υπόθεση», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

«Θα έλεγα πάντως ότι υποστηρίζουμε –όπως έχει πει ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα)– την διαδικασία μετάβασης της Αιγύπτου στην δημοκρατία και αυτή η διαδικασία προϋποθέτει συμβιβασμούς από όλους. Ελπίζουμε ότι όλοι οι Αιγύπτιοι θα βρουν έναν τρόπο να εργαστούν ειρηνικά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων μαζί με τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στη σελίδα αφού ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξέδωσε ένα τελεσίγραφο προς τον Μόρσι και την πολιτική ηγεσία καλώντας τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη νομή της εξουσίας μέσα σε 48 ώρες.

Στη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στο Facebook έχει αναρτηθεί μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Μόρσι με τον Καντίλ και τον στρατηγό Σίσι να κάθονται σε άνετες καρέκλες χαμογελώντας. Δεν είναι σαφές το πότε είχε ληφθεί αυτή η φωτογραφία.

Το δεύτερο μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική ισχύ ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι φοβάται την επάνοδο του στρατού στην πολιτική ζωή μετά την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων το οποίο έδωσε 48 ώρες στους πολιτικούς για να επιλύσουν την πολιτική κρίση.

Το κόμμα Νουρ πιστεύει πως απειλείται η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου από τον διχασμό ανάμεσα στους ισλαμιστές που κυβερνούν και τους αντιπάλους τους, δήλωσε ο Χάλεντ Αλάμ Εντίν, ανώτατο στέλεχος του κόμματος, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αλ Αχράμ. «Αλλά έχουμε φόβους για την επιστροφή του στρατού για άλλη μια φορά στo πολιτικό προσκήνιο σε κυρίαρχο ρόλο», πρόσθεσε.

alt

To τελεσίγραφο του στρατού

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σισι, δήλωσε πως οι διαδηλώσεις που ενισχύθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, αντικατοπτρίζουν μια άνευ προηγουμένου έκφραση της λαϊκής οργής προς τον Μόρσι και τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μόλις ένα χρόνο από τότε που ανέλαβαν την εξουσία.

Πάντως με ανακοίνωσή που εξέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις αρνούνται πως το τελεσίγραφο  του επικεφαλής τους υπαινίσσεται ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και τονίζουν πως μοναδικός τους στόχος είναι να οδηγήσουν τους πολιτικούς να φθάσουν σε μία συνεννόηση.

Απορρίπτοντας τους υπαινιγμούς ότι επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ίδιες έναν πολιτικό ρόλο, οι ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως η αντίδρασή τους αποτελούσε άμεση ανταπόκριση στον «παλμό στους δρόμους της Αιγύπτου», με την έκδοση τελεσίγραφου προς τους πολιτικούς ηγέτες για να ομονοήσουν, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Και οι New York Times, νωρίτερα, ανέφεραν ότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ο στρατός ζητά την παραίτηση Μόρσι, ωστόσο αναφέρεται πως αν ο πρόεδρος δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, τότε οι ένοπλες δυνάμεις θα προχωρήσουν στην επιβολή δικού τους χάρτη πορείας για το μέλλον.

Όλα αυτά, την ώρα που το υπουργείο Υγείας επισήμανε πως 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, εκ των οποίων οκτώ κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας.

Όλοι όσοι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από πυροβολισμούς, ήταν νέοι, ηλικίας ακόμα και 14 και 19 ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο, ένας διαδηλωτής πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

Παράλληλα, ενώ οι διαδηλώσεις έμοιαζαν ειρηνικές στο Κάιρο, ακτιβιστές ανέφεραν δεκάδες σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε γυναίκες.

Ικανοποίηση για το τελεσίγραφο του στρατού από τους διαδηλωτές

Αντίθετα, την ικανοποίησή του για το τελεσίγραφο του στρατού, εξέφρασε σε συνέντευξή του ένας από τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου Μόρσι, που κατόρθωσε τις τελευταίες ημέρες να επιτύχει την κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία.

Ο Μαχμούντ Μπαντρ της συμμαχίας «Ταμαρούντ – Εξεγερθείτε!» είπε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι «η ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων βασίζεται σε μια και μόνη ιδέα – την υποστήριξη της βούλησης του αιγυπτιακού λαού αυτή τη στιγμή, κάτι που σημαίνει πρόωρες προεδρικές εκλογές».

Μουσουλμανική Αδελφότητα: Δεν θα εκδηλωθεί πραξικόπημα

Την εκτίμηση ότι ο στρατός δεν θα επιχειρήσει πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, εξέφρασε  ο Γιάσερ Χάμζα, ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετά το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο στρατός προς την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού εντός 48ωρών.

Παράλληλα, ο Χάμζα απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ενάντια σε κάθε πιθανή παρερμηνεία της ανακοίνωσης που έδωσε στην δημοσιότητα η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων λίγη ώρα νωρίτερα.

Ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού στρατού είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Ο Aμερικανός στρατηγός, Μάρτιν Ντέμπσι, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του στρατού της Αιγύπτου, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο πρακτορείο Reuters, χωρίς να δώσει ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν.

Το τηλεφώνημα από τον Ντέμπσι πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου διεμήνυσαν προς την κυβέρνηση ότι έχει περιθώριο 48 ωρών προκειμένου να απαντήσει στα αιτήματα του λαού, προειδοποιώντας πως αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, ο στρατός θα επιβάλλει τον δικό του «οδικό χάρτη» για το μέλλον της χώρας, αναφέρει το Reuters.