Έρευνα για το προσφυγικό δείχνει την προκατάληψη για τους μουσουλμάνους

Loading...


Η ΕΕ έχει δαπανήσει 17 δισ. ευρώ για να ελέγξει την είσοδο και , την ώρα που όλα δείχνουν ότι και το 2016 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη . Τι γνώμη όμως έχουν οι πολίτες της για το θέμα; Είναι γενναιόδωροι και ανεκτικοί;

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ (ερωτήθηκαν 18 χιλιάδες πολίτες), οι ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με προκατάληψη τους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Και μπορεί η εικόνα να διαφέρει -λογικό με ένα τόσο μεγάλο δείγμα- από χώρα σε χώρα, αυτή όμως είναι η κυρίαρχη τάση: ο μουσουλμάνος πρόσφυγας έχει 11% λιγότερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτός από έναν χριστιανό.

Ο επικεφαλής της έρευνας Γιενς Χάινμιλερ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, συμπληρώνει ότι τα αντι-μουσουλμανικά αισθήματα είναι περισσότερο έντονα σε όσους δηλώνουν δεξιοί πολιτικά, σε σχέση με όσους αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί.

Οι Ισπανοί (1.200 στο δείγμα) μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερη ανοχή: το 24% δηλώνει ότι θα δεχόταν οποιονδήποτε πρόσφυγα, έναντι 9% που είναι ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες (Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία).

Βέβαια η Ισπανία έχει δεχθεί μόλις 500 από τους 17.000 πρόσφυγες που της αναλογούν βάσει της συμφωνίας…

Αρκετά ανοικτοί είναι και οι Ιταλοί με ποσοστό 16%.

Στον αντίποδα, το 4% των Ισπανών λέει όχι σε οποιονδήποτε αιτούντα άσυλο, με το μέσο όρο στην έρευνα να κινείται στο 9%. Πάνω από το μέσο όρο βρίσκονται οι πολίτες της Ουγγαρίας (13%) και της Βρετανίας (14%).