Ελλάδα -Τουρκία : Σε «τουρκική λίμνη» θέλουν να μετατρέψουν το Αιγαίο οι Τούρκοι

-Με την πίεση στην Τουρκία να εντείνεται από όλες τις πλευρές, οι Τούρκοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους S-400 προκειμένου να αντιμετωπίσουν , Κύπρο και τους συμμάχους τους.

Οι S-400, όπως όλα δείχνουν θα είναι στην Τουρκία τον Ιούλιο με το αν όμως θα ενσωματωθούν άμεσα στο αμυντικό σύστημα της Άγκυρας να αποτελεί ερωτηματικό.

Πολλά θα κριθούν από τις τελικές συνομιλίες που θα έχουν Σάναχαν με Ακάρ αλλά και ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον Τραμπ εφόσον συναντηθούν στο πλαίσιο των G-20 στην Ιαπωνία.

Στην Τουρκία πάντως ήδη πληθαίνουν οι φωνές για το πως θα μετατραπεί το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος σε «τουρκική λίμνη», μέσω των S-400.

Ο Τούρκος καθηγητής Γκιουρκάν Κουμπάρογλου και ειδικός σε θέματα ενέργειας και οικονομίας επισημαίνει πως τον τελευταίο καιρό η Ελληνική πλευρά μαζί με ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ τελευταία, πιέζουν έντονα την Άγκυρα να αλλάξει τα γεωστρατηγικά της πλάνα.

Ψυχρός Πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο

Τονίζει επίσης πως πλέον ο νέος ψυχρός πόλεμος διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο και η  πρέπει επομένως να λάβει τα μέτρα της για να μην βρεθεί ηττημένη ειδικά σε περίπτωση που ο ψυχρός πόλεμος μετατραπεί σε θερμό.

Ο Κουμπάρογλου βλέπει παντού εχρθους στην κυριολεξία καθώς εκτός από τις χώρες του Ανατολικού Αιγαίου (Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Ιορδανία) που παραδοσιακά πλέον εναντιώνονται στα πλάνα της Τουρκία, τώρα και το ΝΑΤΟ έχει αρχίζει να «φλερτάρει» με την Κύπρο.

Επομένως, προτείνει ότι οι S-400 αποτελούν το κλειδί για να τρίξει η Τουρκία τα δόντια στους αντιπάλους της, και ιδιαίτερη σημασία έχει το που θα τοποθετηθούν.

Συγκεκριμένα, εάν το ένα σύστημα S-400 τοποθετηθεί στη Σμύρνη, τότε κλειδώνει το Αιγαίο και επομένως η Τουρκία έχει το κεφάλι της ήσυχο σε σχέση με την Ελλάδα. Εάν το δεύτερο σύστημα μπει στο Χατάι τότε κλειδώνει και η Ανατολική Μεσόγειος και έτσι η Τουρκία θα μπορεί πιο εύκολα να αναπτύξει τα σχέδιά της στην περιοχή.

Με το ένα σύστημα  στο Χατάι η Τουρκία επιτυγχάνει και επαρκή έλεγχο της Συρίας όπου έχει ακόμη ανοιχτές συγκρούσεις με τις κουρδικές δυνάμεις.

Ο Κουμπάρογλου επισημαίνει παράλληλα πως ο Ιούλιος είναι πολύ σημαντικός μήνας για την παράδοση των S-400 καθώς συμπίπτει και με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από Yeni Safak