Ελικοδρόμιο στο Κρεμλίνο για τον Βλ. Πούτιν

Loading...


Στο Κρεμλίνο κατασκεύασαν ελικοδρόμιο για το ελικόπτερο MI-8 με το οποίο θα πετάει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους  ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου, Δμίτρι Πεσκώφ.

Ο κος Πεσκώφ επιβεβαίωσε ότι το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του Κρεμλίνου δεν θα επηρεαστεί καθόλου από τις συχνές απογειώσεις και προσγειώσεις του προεδρικού MI-8. Κατά τη δήλωσή του οι ειδικοί στην κατασκευή του ελικοδρομίου ήταν πολύ προσεκτικοί και υπολόγισαν όλες τις πιθανές επιπτώσεις. «Έγιναν πολύ σοβαρές μελέτες. Σε όλα τα κτίρια, ιδιαίτερα στα ιστορικά, έχουν εγκαταστήσει πάμπολλους δείκτες. Είναι μία επιστημονική προσέγγιση για να αποκλείσουν οποιαδήποτε έστω  και απειροελάχιστη επίδραση «, είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου υπενθύμισε ότι ελικόπτερα έχουν προσγειωθεί στο έδαφος του Κρεμλίνου και πριν, τόσο στα χρόνια της προεδρίας του Μπορίς Γιέλτσιν, όσο και στα χρόνια της διακυβέρνησης του Βλαδίμιρ Πούτιν. Τότε όμως προσγειώνονταν στην πλατεία Ιβανόβσκαγια.

Αλλά και στην  περίπτωση που μεμονωμένες προσγειώσεις δεν προκαλούσαν δυσκολίες, η χρήση της πλατείας ως ελικοδρομίου σε μόνιμη βάση προκαλούσε ορισμένα κωλύματα. Πρώτα από όλα χρειαζόταν να κλείνουν την κίνηση στην πλατεία τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους υπαλλήλους και ,δεύτερον, οι τακτικές προσγειώσεις και απογειώσεις προκαλούσαν ζημίες  στο καμπαναριό του Ιωάννη του Μεγάλου.

«Στην προκειμένη περίπτωση ο χώρος αυτός κατασκευάστηκε έτσι, ώστε να  έχουν υπολογίσει όλες τις πιθανές επιπτώσεις στην αρχιτεκτονική και βεβαιώθηκε ότι καμία ζημιά δεν θα προκληθεί ούτε από τη χρήση τόσο βαριού μηχανήματος όπως είναι το MI-8 «, υπογράμμισε.

Τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο επικεφαλής της Κυβέρνησης της Ρωσίας όλο και πιο συχνά χρησιμοποιούν τα ελικόπτερα για τις μετακινήσεις τους. Τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνονται με σκοπό την αποφυγή δημιουργίας μποτιλιαρίσματος κατά την διέλευση των προεδρικών πομπών. Ειδικότερα στον Λευκό Οίκο της ρωσικής Κυβέρνησης λειτουργεί πολύ ενεργά το ελικοδρόμιο.

Τα ελικόπτερα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ως  μέσα μετακίνησης των αρχηγών των κρατών. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς για σύντομες μετακινήσεις χρησιμοποιεί το MI-8 και YAK-40 και για πιο μακρινές το ιταλικό AgustaWestland 139.

Το ελικόπτερο αυτού του μοντέλο χρησιμοποιεί από το Μάρτιο μήνα και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Δμίτρι Μεδβέδεβ. Ο Επικεφαλής της κυβέρνησης πολύ συχνά ανεβάζει τις φωτογραφίες του που έχει τραβήξει κατά την πτήση στο δικό του μπλογκ στο Instagram. Το MI-8 χρησιμοποιεί και ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάνδρ Λουκασένκο.