Εξελίξεις στην Κύπρο! – Νεο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων

Loading...


Αναβάλλεται η σημερινή ψηφοφορία

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατέθεσε τροποποιημένη πρόταση για το κούρεμα των καταθέσεων ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Βουλής.
Μετά την εξέλιξη αυτή αναβάλλεται εκ νέου η απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η διασύνδεση του τέλους του κουρέματος των καταθέσεων με τα έσοδα του φυσικού αερίου και το πιο ισορροπημένο τέλος για τους μικροκαταθέτες.
Όλα αυτά βεβαίως υπο την προϋπόθεση ότι εξοικονομείται το ποσό των 5,8 δις που επέβαλε το Eurogroup.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνει αυτή την ώρα την Βουλή και αμέσως μετά τους πολιτικούς αρχηγούς.Το Eurogroup θα αποφασίσει μέσω τηλεδιάσκεψης για τη νέα αυτή πρόταση της κυπριακής πλευράς, πιθανότατα σήμερα το απόγευμα.

H αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τόνισε ότι αναζητείται «μια πιο ισορροπημένη κατανομή του τέλους για τους καταθέτες κάτω των 100 χιλιάδων» σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο εγχείρημα διότι σε περίπτωση που αφαιρεθεί εντελώς το τέλος από τους μικροκαταθέτες οι υπόλοιποι θα επωμισθούν ένα τέλος άνω του 25%».