Έκκληση Μπαν Κι- μουν για απελευθέρωση των Επισκόπων και ανακωχή τις ημέρες του Ραμαζανιού

Loading...


Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε τη Δευτέρα και τις δύο πλευρές στη Συρία να σεβασθούν την ειρήνη για το μουσουλμανικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

Σε ένα μεγάλο μήνυμα με «συγχαρητήρια και ευχές» στη μουσουλμανική κοινότητα για την αναμενόμενη έναρξη του Ραμαζανιού, ο κ. Μπαν είπε ότι έχει στη σκέψη του τη Συρία και το λαό της που γνωρίζουν τρίτη χρονιά πολέμου εν μέσω ιερής περιόδου.
Υπενθυμίζοντας την ανακωχή στις μουσουλμανικές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια αυτής της ιερής παράδοσης, κάλεσε «όλα τα μέρη στη Συρία να σεβαστούν τη θρησκευτική υποχρέωση, τουλάχιστον για ένα μήνα». 

Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις μονάδες του συριακού στρατού και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, «και κάθε έναν που κατέχει ένα όπλο, να σταματήσουν να πολεμούν και να αφιερώσουν στην ειρήνη αυτόν τον ιερό μήνα».

Ωστόσο, ο Μπαν Κι-μουν αναγνωρίζει ότι η παράκλησή του «μπορεί να φαίνεται εξωπραγματική σε μερικούς» και τόνισε ότι «η ειρήνη μπορεί να προέλθει μόνο από σοβαρές διαπραγματεύσεις» μεταξύ των δυο πλευρών. «Ελπίζω ολόψυχα ότι η Διάσκεψη της Γενεύης για τη Συρία θα λάβει χώρα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών που εκπροσωπούν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», ανέφερε.

Ο κ. Μπαν ζήτησε επίσης «την άμεση απελευθέρωση» των κρατουμένων από μία ή την άλλη πλευρά στη Συρία, καλώντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ να «παρέμβει προσωπικά» ειδικά για τους δύο Ορθόδοξους επίσκοπους που απήχθησαν στη βόρεια Συρία στις 22 Απριλίου.