Διοικητής USAREUR: «Οι βολές στην Τουρκία μπορεί να προήλθαν και από τους αντάρτες»!

Loading...


Πρωτοφανές «άδειασμα» από τον διοικητή του αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη USAREUR (US ARmy EURope) αντιστράτηγο Mark Hertling που μπορεί και να σηματοδοτεί οριστική αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους ισλαμιστές αντάρτες στην Συρία, στην τουρκική πάγια θέση ότι οι βολές πυροβολικού που σημειώνονται από την πλευρά της Συρίας προέρχονται από το συριακό Στρατό.

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο ποιος ρίχνει τα βλήματα πυροβολικού μέσα στην Τουρκία, είπε ο Αμερικανός αντιστράτηγος μιλώντας σερ τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο NTV.

«Δεν είμαστε σίγουροι εάν τα βλήματα προέρχονται από τον συριακό Στρατό ή από τους αντάρτες που θέλουν να εμπλέξουν την Τουρκία στον πόλεμο στη Συρία ή από το  ΡΚΚ», είπε πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός διοικητής, για να συνεχίσει λέγοντας: «Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι αμερικανικές δυνάμεις επιθυμούν να εμπλακούν σε μια όλο και πιο περίπλοκη κατάσταση όπως αυτή που επικρατεί στη Συρία» για να καταλήξει λέγοντας ότι προς το παρόν ΗΠΑ και Τουρκία συνεργάζονται μόνο στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 Οκτωβρίου βλήμα που έπεσε στο έδαφος της Τουρκίας στην πόλη Akçakale σκότωσε πέντε άτομα, ενώ στις εβδομάδες που ακολούθησαν   σημειώθηκαν αρκετές ακόμη ανταλλαγές πυροβολικού μεταξύ του τουρκικού Στρατού και των αγνώστων στην πλευρά της Συρίας.

Η μετατόπιση αυτή της θέσης των ΗΠΑ απέναντι στο συριακό ζήτημα ούτε τυχαία μπορεί να θεωρηθεί ούτε και παροδική. Ταυτόχρονα θεωρείται ως μια ακόμη αποτυχία της τουρκικής προπαγάνδας να παρουσιάσει τις βολές πυροβολικού ως έργο του συριακού Στρατού και του εμπνευστή της Ahmet Davutoğlu ο οποίος πίεζε αφόρητα ΝΑΤΟ και Ευρώπη για μια εισβολή στη Συρία. Μάλιστα είχε δηλώσει πως το ρίσκο ενός πολέμου στην Συρία αξίζει να ληφθεί, ενώ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan   ο οποίος είχε προειδοποιήσει τη Συρία να μην δοκιμάσει την τουρκική αποφασιστικότητα, ενώ είχε απορρίψει το ενδεχόμενο τα πυρά να ήταν ατύχημα.

Αλλά εκτός από την τουρκική αποτυχία, νέα στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο αναφορικά με την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο συριακό. Ο Mouaz Moustafa πολιτικός διευθυντής της συριακής ομάδας κρούσης και της ένωσης  για μια ελεύθερη Συρία, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν αφήσει τους ισλαμιστές αντάρτες χωρίς καμία υποστήριξη: «Δεν βλέπω κανενός είδους  υποστήριξη από τις ΗΠΑ» λέει ο Mustafa και συνεχίζει ουσιαστικά κατηγορώντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τους αντάρτες και εάν δεν επέμβουν πιο δυναμικά ο Assad θα συνεχίζει να δολοφονεί αμάχους, όπως είπε.

«Το ρίσκο του να μην κάνεις τίποτα, να μην βομβαρδίζεις είναι πολύ μεγαλύτερο από το να αφήνεις αυτές τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων», είπε.

Η αλλαγή αυτή της στάσης των ΗΠΑ σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο πιο σοβαρό: Ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ δεν βρίσκεται πια στη Συρία, αλλά μετακινείται ξανά πίσω στο Ιράν. Ενδεχομένως και για να εξευμενίσουν τη Μόσχα –η οποία στηρίζει το Bashar Al Assad- ίσως έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη συμφωνία ώστε να αφήσουν τη Συρία, στη Ρωσία και η τελευταία ως αντάλλαγμα να δώσει τη συγκατάθεσή  της – μένοντας απλά σιωπηλή- για μια επίθεση στο Ιράν.

Άλλωστε οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το καθεστώς Assad έχει ήδη αποδυναμωθεί σημαντικά και μια επίθεση στο Ιράν θα αναγκάσει την Τεχεράνη να αποτραβηχτεί από τη Συρία και από την υποστήριξη που παρέχει στο καθεστώς αφήνοντάς το  να πέσει ως «ώριμο φρούτο» κάτω από την πίεση των ανταρτών, οι όποιοι όμως θα εξακολουθούν να υποστηρίζονται από Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Όσο για την Τουρκία; Αυτή υπέστη μια «πρώτης τάξης»  διπλωματική ήττα κάτω από την ηγεσία του «μέντορα» της εξωτερικής της πολιτικής Ahmet Davutoglou.tilegrafima.gr