Δικαιώθηκε η βρετανίδα που απολύθηκε γιατί φορούσε σταυρό

Loading...


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ότι υπάλληλος των Βρετανικών Αερογραμμών έπεσε θύμα θρησκευτικής διάκρισης όταν απολύθηκε επειδή είχε αρνηθεί να βγάλει το σταυρό που φορούσε εν ώρα εργασίας. Η προσφυγή της 60χρονης Νάντια Εγουΐντα ήταν η μόνη από τις τέσσερις βρετανικές υποθέσεις περί θρησκευτικών διακρίσεων που δικαιώθηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Μία 57χρονη νοσοκόμα που επίσης είχε καταγγείλει σε βάρος της διάκριση επειδή δεν της επιτρεπόταν να φορά το σταυρό της δεν δικαιώθηκε, καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε το επιχείρημα του εργοδότη ότι προέκυπτε θέμα υγιεινής.

Ένας σύμβουλος γάμου 51 ετών που απολύθηκε επειδή δεν ήθελε να δώσει συμβουλές για το σεξ σε ζευγάρι ομοφυλόφιλων επίσης είδε την προσφυγή του να απορρίπτεται, όπως και μια δημοτική υπάλληλος που αρνήθηκε να διεξάγει τελετές αστικής συμβίωσης ζευγαριών του ίδιου φύλου.

Με μήνυμά του στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δικαίωση της Νάντια Εγουΐντα, που δημιουργεί νομικό προηγούμενο ως προς το σεβασμό του δικαιώματος των εργαζομένων να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα.

Ωστόσο αναλυτές σχολιάζουν ότι οι άλλες τρεις υποθέσεις θα δυσαρεστήσουν τους παραδοσιακούς χριστιανούς καθώς στην ουσία δείχνουν ότι τα δικαιώματα που συνδέονται με τη θρησκευτική πίστη δεν υπερισχύουν της υγείας και της κοινωνικής ισότητας. Αμέσως μετά την επισημοποίηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από στελέχη της Αγγλικανικής Εκκλησίας.