Δεν κάνει πίσω στο θέμα της φορολογίας η Μέρκελ

Loading...


Δεν κάνει πίσω στο θέμα της φορολογίας η Άνγκελα Μέρκελ, διαμηνύει το υπ’ αριθμόν 2 του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, παρά τις έντονες φήμες ότι η σιδηρά κυρία της Γερμανίας θα βάλει τελικά νερό στο κρασί της προκειμένου να πείσει τους Σοσιαλδημοκράτες να την στηρίξουν στην κυβέρνηση.

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ο Μίχαελ Φουχς, αντιπρόεδρος του CDU, (Χριστιανοδημοκρατών), «η Γερμανίδα καγκελάριος με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο φορολογικό και να αποδεχθεί το αίτημα αύξησης φορολογίας στους πλούσιους».

Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη το μίνι συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στο Βερολίνο. Η συζήτηση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, ή όπως λένε τα στελέχη του SPD, «με τη μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα». Στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, που θα αποτυπώσει τις διαθέσεις της βάσης, η οποία μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει επιφυλακτικά το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος σε μια κυβέρνηση Μέρκελ.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα καταθέσει στο μικρό συνέδριο την πρόταση για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος. Στο πλαίσιο αυτό, θα κληθούν τα 470 χιλιάδες μέλη του SPD να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το αποτέλεσμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και του κόμματός τους. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να διενεργηθεί πριν από το τακτικό συνέδριο του SPD, που θα λάβει χώρα στις 14 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Γερμανών θέλει κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap, για λογαριασμό του ARD, το 48% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συγκατοίκησης Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Υπέρ ενός κυβερνητικού σχήματος Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων τάσσεται το 18% των ερωτηθέντων, ενώ το 16% υποστηρίζει κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς. Οι ψηφοφόροι της CDU/CSU τάσσονται σε ποσοστό 62% υπέρ της συγκυβέρνησης με το SPD, ενώ οι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών στηρίζουν σε ποσοστό 58% μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.