Αποκαλυπτικό βίντεο από τη μετατροπή της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί! (video)

Loading...


Η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 52 χρόνια!

Άνοιξε και πάλι, δυστυχώς, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 για προσκύνημα, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα η οποία λειτουργούσε ως μουσείο. «Το πρώτο ναμάζι (συλλογική προσευχή), στην Αγία Σοφία μετά από 52 χρόνια», σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal.

Στην προσευχή παραβρέθηκαν περίπου 50 πιστοί. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφίων της Τραπεζούντας Μαζχάρ Γιλντιρίμ δήλωσε πως «από σήμερα ξεκίνησε η προσωπική προσευχή των πιστών. Την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε και επίσημη τελετή». Ο ίδιος ανέφερε πως εκτός των ωρών της προσευχής (σ.σ. 5 φορές την ημέρα προσεύχονται οι Μουσουλμάνοι) ο συγκεκριμένος χώρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο.
Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την άλωση της Τραπεζούντας και το 1961 μετατράπηκε σε Μουσείο.

Πενήντα δύο χρόνια αργότερα, έγινε και πάλι χώρος λατρείας χωρίς ιδιαίτερες τελετές.

Η εικονογράφηση και τα ψηφιδωτά του Μουσείου της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκαν -για την ώρα της προσευχής- με χαλιά και συστήματα με κουρτίνες, χωρίς να καρφωθεί ούτε ενα καρφί και χωρίς να προκληθεί η παραμικρή ζημιά, δήλωσε ο Μαζχάρ Γιλντιρίμ στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η Αγία Σοφία.

                                 {youtube}cFjGzOcSN20{/youtube}tilegrafima.gr