Απειλεί ο Κέρι τη Ρωσία – Σε τεντωμένη σχοινί οι σχέσεις

Ηχηρό μήνυμα σε και έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, , ο οποίος προειδοποίησε ότι θα διακοπούν οι συνομιλίες για τη συριακή κρίση αν δεν σταματήσουν οι επιδρομές στο Χαλέπι.

Όπως αναφέρει το Associated Press, ο Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, , στον οποίο διεμήνυσε πως θα τερματιστεί κάθε επαφή ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Συρία αν η ρωσική και η συριακή κυβέρνηση συνεχίσουν τις επιθέσεις στο Χαλέπι.

Ο εκπρόσωπος του Κέρι, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις επιθέσεις των ρωσικών και συριακών αεροσκαφών σε νοσοκομεία, στα δίκτυα παροχής ύδατος και άλλες εγκαταστάσεις στο Χαλέπι.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε πως ο Κέρι δήλωσε στον Λαβρόφ πως οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνη τη Ρωσία για την χρήση βομβών για τη διάτρηση ισχυρά προστατευμένων στρατιωτικών στόχων (bunker-busting bomb) σε οικιστικές περιοχές.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπός του, συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να διακόψουν τη διμερή συμφωνία με τη Ρωσία για τη Συρία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση για αντιτρομοκρατική συνεργασία, αν η Ρωσία δεν σταματήσει άμεσα την επίθεση στο Χαλέπι και αν δεν αποκαταστήσει την εκεχειρία.