Άγριο ξύλο …με ipad μεταξύ Τούρκων βουλευτών!

Loading...


Τούρκοι κοινοβουλευτικοί ενεπλάκησαν σε ένα επεισόδιο στο οποίο σημειώθηκαν προπηλακισμοί, ανταλλάχθηκαν γροθιές, πετάχτηκαν μπουκάλια με νερό κι ακόμη και ένα iPad σήμερα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μιας επιτροπής της εθνοσυνέλευσης με θέμα ένα νομοσχέδιο που δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες κυβερνητικής παρέμβασης στον διορισμό δικαστών και εισαγγελέων, καθώς η σύγκρουση σχετικά με τους χειρισμούς του κυβερνώντος κόμματος όσον αφορά το σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ξεσπάσει τον Δεκέμβριο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ένας βουλευτής ανέβηκε πάνω σε ένα γραφείο κι αποπειράθηκε να καταφέρει μια κλωτσιά πηδώντας από αυτό, άλλοι πάλεψαν και γρονθοκοπήθηκαν, ενώ φάκελοι με έγγραφα… πλαστικά μπουκάλια με νερό κι ακόμα και μια ταμπλέτα εκτοξεύτηκαν από τους αντιπάλους, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ο οποίος ήταν παρών στην αίθουσα.

Το επεισόδιο ξέσπασε όταν τα μέλη της επιτροπής Δικαιοσύνης της τουρκικής βουλής συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν για ένα νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και το οποίο δίνει στην κυβέρνηση περισσότερη επιρροή στο δικαστικό σώμα.

Η αφορμή δόθηκε όταν ένας εκπρόσωπος μιας ένωσης των δικαστικών έφτασε στο χώρο για να υποβάλει μια έγγραφη διαμαρτυρία στην οποία υποστηριζόταν ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αντισυνταγματικό, αλλά δεν του επιτράπηκε να μιλήσει, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
«Αν κλωτσούν εμένα εδώ ως εκπρόσωπο του δικαστικού σώματος, θα ποδοπατήσουν όλους τους δικαστές και τους εισαγγελείς όταν αυτός ο νόμος εγκριθεί», δήλωσε ανάστατος ο Ομέρ Φαρούκ Εμιναγάογλου, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (ΑΣΔΕ), μετά το επεισόδιο.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει την ευρεία έρευνα για διαφθορά στις τάξεις του AK —η οποία χαρακτηρίζεται η σημαντικότερη πρόκληση κατά την διάρκεια της 11ετούς κυριαρχίας του στο πολιτικό σκηνικό— μια απόπειρα «δικαστικού πραξικοπήματος» με στόχο την υπονόμευση του ιδίου και του κόμματός του ενόψει των τοπικών και των προεδρικών εκλογών μέσα στη χρονιά. Αντέδρασε εκδιώκοντας εκατοντάδες αστυνομικούς από το σώμα κι επιζητώντας να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί του δικαστικού σώματος.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν νωρίτερα σε μια πορεία στην Άγκυρα στην οποία κάλεσε ένα εργατικό συνδικάτο για να καταγγελθεί η διαφθορά, κουνώντας πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «αντίο Ταγίπ», ή «τα λεφτά του Ταγίπ είναι ασφαλή, σε κουτιά παπουτσιών», σε ένα έμμεσο σχόλιο για τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τουρκικά μέτρα ενημέρωσης και περιλάμβαναν κουτιά παπουτσιών με χρήματα που βρέθηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας. Άλλοι μοίραζαν ψεύτικα δολάρια με τυπωμένη τη φωτογραφία του πρωθυπουργού της Τουρκίας.Ετικέτες