«Σιδερόφρακτα» ανάκτορα κτίζει ο Ερντογάν έν όψει εκρηκτικών εξελίξεων

Loading...


Του Νίκου Χειλαδάκη, Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

Προβλέποντας ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ ο εξωτερικός περίγυρος φλέγεται κυριολεκτικά, ο άλλοτε παντοδύναμος Τούρκος πρωθυπουργός,Ταϊπ Ερντογάν, φαίνεται πως έχει καταλειφθεί από πολλαπλά σύνδρομα φοβίας ακόμα και για την ίδια την ζωή του.

Για τον λόγο αυτό και σύμφωνα με τις εντολές του ένα μεγαλοπρεπές και «σιδερόφρακτο» ανάκτορο αναγείρεται έξω από την Άγκυρα για να χρησιμοποιηθεί σαν ασφαλές καταφύγιο και συνάμα πολυδύναμο στρατηγείο για τις μελλοντικές κρίσεις που αναμένονται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευα της τουρκικής εφημερίδας, Cumhurriyet, (27/1), έξω από την Άγκυρα στην περιοχή Atattürk Orman Çıftığı, δηλαδή το «Αγρόκτημα του δάσους του Ατατούρκ» και σε έκταση 150 στρεμμάτων, κτίζεται ένα μεγαλοπρεπές συγκρότημα που ξεπερνά σε μεγαλοπρέπεια ακόμα και τα ανάκτορα των Οθωμανών σουλτάνων. Αυτό θα είναι το καινούργιο πρωθυπουργικό μέγαρο με όλες τις προδιαγραφές των καλύτερων συστημάτων ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών ακόμα και του πρωθυπουργού, μαζί με κάποιες «περίεργες» απόπειρες δολοφονίας του, έχουν θορυβήσει έντονα τον Τούρκο πρωθυπουργό. Όπως αποκαλύπτεται, ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δώσει προσωπικές εντολές να δημιουργηθούν αδιαπέραστα τείχη στις επικοινωνίες του συγκροτήματος που θα διασφαλίζουν το απόρρητο και θα αποκλείουν κάθε δυνατότητα παρακολούθησης και υποκλοπών. Είναι γνωστό ότι το 2011 είχε ξεσπάσει σκάνδαλο από τις αποκαλύψεις ότι τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού παρακολουθούνταν ενώ υπήρχαν κοριοί σε όλο σχεδόν το παλιό πρωθυπουργικό μέγαρο. Τώρα με την κατασκευή του νέου ανάκτορου του Ερντογάν θα υπάρχουν συστήματα έλεγχου κάθε επικοινωνίας ενώ έκτακτα μέτρα θα λαμβάνονται για κάθε επισκέπτη που θα εισέρχεται στο συγκρότημα έτσι ώστε να απαλειφτεί κάθε δυνατότητα  διαρροής πληροφοριών, ή φωτογράφησης.

Παράλληλα θα τοποθετηθούν 3.000 κάμερες, (!!!), παρακολούθησης σε όλο το κτιριακό συγκρότημα, έτσι ώστε κάθε ύποπτη κίνηση να συλλαμβάνεται επ αυτοφώρω, ενώ οι είσοδοι και έξοδοι θα παρακολουθούνται από καινούργια συστήματα ελέγχου πάντα τελευταίας τεχνολογίας.  Το κτιριακό συγκρότημα θα διαθέτει εκτός των άλλων αίθουσα Εκτάκτων Επιχειρήσεων όπου και θα συνέρχεται το συμβούλιο των προσωπικών συμβούλων του Ερντογάν για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης μελλοντικής κρίσης.

Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα εκτός από το Αρχηγείο  Προσωπικής Προστασίας του Τούρκου πρωθυπουργού, θα στεγάζετε η Κεντρική Διεύθυνση Ασφαλείας της Άγκυρας, το Τμήμα Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας, το Αρχηγείο Εκτάκτων Επεμβάσεων, ενώ μεγάλος αριθμός αστυνομικών θα περιπολεί επί εικοσιτετράωρου βάσεως. Μια συνολική εικόνα από το κτιριακό συγκρότημα δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα φανερώνοντας έτσι τις διαστάσεις όλης αυτής της «ειδικής» οικοδομικής επιχείρησης του Ερντογάν.

Όλα αυτά αν μη τι άλλο  δείχνουν τις μεγάλες ανησυχίες που διακατέχουν τον Τούρκο πρωθυπουργό, ακόμα και για την προσωπική του ασφάλεια. Οι επόμενοι μήνες θα είναι ίσως οι κρισιμότεροι στην σύγχρονη τουρκική ιστορία καθώς οι Τούρκοι θα κληθούν ουσιαστικά τρεις φορές στις κάλπες  μέσα σε ένα έντονο πολωτικό κλίμα ενώ οι εξελίξεις στον ευρύτερο περίγυρο είναι εκρηκτικές. Το ερώτημα είναι αν η κατάσταση αυτή έχει κάποια σχέση με την ολοένα και αυξανομένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αφού για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό τα τουρκικά ΜΜΕ άρχισαν να κάνουν σχεδόν καθημερινά λόγο για… «παραβιάσεις» του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι επικρίσεις κατά της χώρα μας για… «προκλητική» στάση έναντι της Τουρκίας, (πούσαι Βενιζέλε «τρομερέ»). Άραγε έχουν γνώση οι «φύλακες»;Ετικέτες