Ρωσία: Απόφαση για ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 στην Κριμαία

Loading...


Την ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 στην Κριμαία αναφέρουν  δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου τα οποία επικαλούνται πηγές από το ρωσικό γενικό Επιτελείο.

Τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά βρίσκονταν στην Κριμαία πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης αρχικά με την παρουσία βομβαρδιστικών Tu-16 Badger και στη συνέχεια με την άφιξη 39  Tu-22 Backfire τα οποία συγκροτούσαν τρείς συνολικά Μοίρες.

Μετά όμως την πτώση του ανατολικού μπλοκ, η Ρωσία αναγκάστηκε να αποσύρει τα βομβαρδιστικά  εκ των οποίων τα 19 επέστρεψαν σε ρωσικές βάσεις και τα υπόλοιπα 20 παρέμειναν στην Ουκρανία όπου και λίγο αργότερα τα απέσυρε από την ενεργό υπηρεσία. Το ίδιο έγινε και για σειρά αντιπλοικών βλημάτων που ήταν εγκατεστημένα στην κριμαϊκή Χερσόνησο  , την όποια οι Ρώσοι αποκαλούν ως το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Μαύρης Θάλασσας.

Τα ρωσικά αεροσκάφη μοιράστηκαν στη συνέχεια σε δύο κύριες βάσεις εντασσόμενα στη ζώνη ευθύνης του βόρειου ρωσικού Στόλου και του στόλου του Ειρηνικού.

Τα ουκρανικά Tu-22MZ παρέμειναν για λίγο χρονικό διάστημα σε ουκρανική υπηρεσία και  αυτά επιθεωρήθηκαν  εκτενώς από Αμερικανούς. Μάλιστα όπως αναφέρεται Αμερικανός Αντισμήναρχος ο οποίος τα είχε επιθεωρήσει σε ουκρανική υπηρεσία είχε πει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην απόσυρσή τους: «Τα αεροσκάφη αυτά ήταν ένας μόνιμος πονοκέφαλος για εμάς. Τώρα ευτυχώς τα ξεφορτωθήκαμε».

Δυστυχώς όμως για τους Αμερικανούς ο «πονοκέφαλος» αυτός επιστρέφει καθώς μέχρι το 2016 η ρωσική Αεροπορία πρόκειται να αναπτύξει τα Tu-22M3 ξανά στην Κριμαία και πιο συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση του Kutch η  οποία αναμένεται να υποστεί και εκτενή ανακατασκευή για το φιλοξενία των αεροσκαφών αυτών.

Όπως ανέφερε και αξιωατούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο interfax: «Η ανάγκη αυτά τα αεροσκάφη να επιχειρούν στο νότο υπήρχε πάντα, αλλά δεν είχε υπάρξει η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουν εκεί».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο αριθμός των αεροσκαφών αρχικά θα αφορά μια Μοίρα. Το αεροσκάφος στην εκσυγχρονισμένη του έκδοση “-M3” θεωρείται ως ο «φονιάς των αεροπλανοφόρων» με τα βλήματα που μπορεί να μεταφέρει και πιο συγκεκριμένα τρία  Raduga Kh-22.

Τα συγκεκριμένα βλήματα με εμβέλεια 600 χλμ. και δυνατότητα να φέρουν πολεμική κεφαλή του 1 τόνου ή αντίστοιχα με πυρηνική κεφαλή αναπτύχθηκε ειδικά για την προσβολή ομάδων του αμερικανικού Στόλου και πιο ειδι9κά των αεροπλανοφόρων. Τα αεροσκάφη από τη βάση του στην Κριμαία θα μπορούν να επιχειρούν εκτός της Μαύρης Θάλασσας και στη Μεσόγειο δημιουργώντας σοβαρούς «πονοκεφάλους» στον αμερικανικό 6το Στόλο.

Τα σχέδια όμως του ρωσικού γενικού Επιτελείου δεν σταματούν εδώ: Όπως αναφέρεται μόλις ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των αεροπορικών βάσεων στην Κριμαία αναμένεται να μεταφερθούν εκεί μια σειρά αεροσκαφών όπως  μαχητικά Su -27 ,  ανθυποβρυχιακά Tu-142 ASW, ηλεκτρονικού πολέμου IL-38 καθώς και ελικόπτερα Ka- 27 και Ka -29, αλλά και υποβρυχίων χωρίς όμως να αναφέρονται λεπτομέρειες ειδικά για τα τελευταία.Ετικέτες