Πρόωρη αποφυλάκιση χριστιανού πάστορα στο Ιράν

Loading...


Ο Προτεστάντης πάστορας Φαρσίντ Φατί 36 ετών συνελήφθη το Δεκέμβριο 2010 στην Τεχεράνη και εν συνεχεία καταδικάσθηκε σε επτάχρονη φυλάκιση για τις πράξεις απειλιτικές της εθνικής ασφάλειας του Ιράν.

Τον Απρίλιο 2015 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος υπέβαλε αίτημα στον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί ζητώντας απονομή χάριτος στο Φαρσίντ Φατί. Το αίτημα αναφέρθηκε στη σημασία ευσπλαχνίας έναντι των φυλακισμένων χριστιανών για την αλληλοκατανόηση των χριστιανών και μουσουλμάνων.

Στις 4 Ιουλίου 2015 ο Φαρσίντ Φατί ενημερώθηκε επισήμως για την αποφυλάκισή του το Δεκέμβριο 2015, δηλαδή δύο χρόνια πριν την ημερομηνία όταν έπρεπε κανονικά να αποφυλακισθεί.

Το Πατριαρχείο Μόσχας σε συνεργασία με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες συνέχεια εγείρει το θέμα των έν φυλακῃ χριστιανών στις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία. Αιτήματα του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου, τα οποία υπέβαλε επανειλημμένως στις κρατικές ηγεσίες του Σουδάν, του Πακιστάν και το Ιράκ έτυχαν θερμής υποδοχής των χριστιανών διαφόρων ομολογιών παγκοσμίως προκαλώντας ενθουσιασμό.Ετικέτες