Οι Τούρκοι απαλλοτριώνουν χριστιανικές εκκλησίες στις επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων ανταρτών

Loading...


Κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) νότια της Τουρκίας, η κυβέρνηση της Άγκυρας διέταξε την απαλλοτρίωση ενός μεγάλου μέρους του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ντιγιαρμπακίρ, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας που βρίσκεται εκεί.

Ο κατάλογος των κτηρίων που υπόκεινται σε απαλλοτρίωση, δημοσιεύθηκε επίσης στην Επίσημη Εφημερίδα του Πρωθυπουργού. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία του Αγίου Κυριάκου, τη ΣυροΙακωβιτική Εκκλησία της Παναγίας, την Εκκλησία των Χαλδαίων του Αγίου Σεργίου, την Αρμενική Καθολική Εκκλησία, τον προτεσταντικό οίκο λατρείας, καθώς και έξι κατοικίες που βρίσκονται ως επί το πλείστον στην παλιά πόλη.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών δεν λειτουργεί πλέον καμία εκκλησία στο Ντιγιαρμπακίρ.

Ο Διευθυντής του Τουρκικού Τμήματος για την εκκλησιαστική περιουσία Adnan Ertem είπε ότι η απαλλοτρίωση, η οποία πραγματοποιείται από τις αρχές , είναι ένα προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία του ιστορικού κέντρου του Ντιγιαρμπακίρ από την καταστροφή που θα ήταν αναπόφευκτη από τις μάχες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τμήματος πολιτισμού της πόλης του Ντιγιαρμπακίρ Nevin Solukaya ενημέρωσε τις κοινότητες που είναι οι ιδιοκτήτες των κατασχεμένων εκκλησιών ότι πρόκειται να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τα δικαιώματά τους μέσω των δικαστηρίων.