ΗΠΑ: Ανησυχία για μεταφορά όπλων του Ιράν στην Υεμένη

Loading...


Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ας Κάρτερ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο ιρανικά εμπορικά πλοία να προσπαθούν να μεταφέρουν προηγμένα οπλικά συστήματα στην Υεμένη και κάλεσε το Ιράν να αποφύγει να «ρίξει λάδι στη φωτιά» του πολέμου στη χώρα αυτή με παραδόσεις όπλων.

Ερωτηθείς εάν νομίζει πως τα ιρανικά πλοία μεταφέρουν πράγματι εξελιγμένα όπλα, ο Κάρτερ απάντησε: «Ασφαλώς ανησυχούμε για αυτό. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος οποιοσδήποτε να παραδώσει προηγμένα οπλικά συστήματα εν μέσω μιας κατάστασης που έχει πάει πολύ παραπέρα από αυτό που θα ήταν λογικό», πρόσθεσε ο Κάρτερ. Δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει προειδοποιήσει το Ιράν εναντίον της παράδοσης όπλων στην Υεμένη που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ναυσιπλοΐα στον Κόλπο.

Η Ουάσινγκτον ανέπτυξε αυτή την εβδομάδα κι άλλα πολεμικά πλοία στα ανοικτά της Υεμένης, κάτι που εν μέρει αποδόθηκε στο γεγονός ότι μια νηοπομπή ιρανικών εμπορικών πλοίων πλέει στην Αραβική Θάλασσα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι ο κατάπλους των αμερικανικών πολεμικών, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt, δίνει στον πρόεδρο Ομπάμα “επιλογές”. Απέφυγε ωστόσο να πει εάν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν να στείλουν ειδικές δυνάμεις να καταλάβουν τα ιρανικά πλοία.Ετικέτες