Διαθρησκειακό συνέδριο μετά τα τρομοκρατικά χτύπηματα-Χριστιανοί & Μουσουλμάνοι: Ανήκουμε σε διαφορετικούς κλάδους της ίδιας θρησκείας

Loading...


Του Μανώλη Κείου

Λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βηρυτό και στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διαθρησκευτικού οργάνου χριστιανών και μουσουλμάνων στο Οικουμενικό Κέντρο στη Γενεύη, με θέμα «Η θρησκεία, η ειρήνη και η βία». Κάποιες από τις τοποθετήσεις μάλιστα προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση ενισχύοντας τα σενάρια πως τα σχέδια της πανθρησκείας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. 

Οι συμετέχοντες πέρασαν δύο ημέρες μιλώντας για την πίστη τους σε ένα διάλογο μεταξύ σιιτών μουσουλμάνων από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν που συνδέεται με το Κέντρο για τον διαθρησκευτικό διάλογο και χριστιανών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.
«Υπήρξε μια βαθιά συζήτηση για το γεγονός ότι, αν και τα μέσα της βίας και του θανάτου έχουν γίνει όλο και πιο εξελιγμένα στον κόσμο μας, τα μέσα για την εργασία για την ειρήνη εξακολουθούν να είναι πολύ απλα και άμεσα, δηλαδή το να συναντήσουμε και να ανοιχτούμε προς όσους είναι διαφορετικοί από τους εαυτούς μας, «είπε ένας συμμετέχων.

Το ΠΣΕ και το CID πραγματοποιήσαν την όγδοη συνεδρίασή τους για το διαθρησκειακό διάλογο στο Οικουμενικό Κέντρο στην ελβετική πόλη της Γενεύης στις 16 & 17 Νοέμβρίου, ημερομηνία που αντιστοιχεί στο 25-26 Aban στο Περσικό ημερολόγιο.

«Η θλιβερή πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, και μάλιστα έχει συμβεί πολλές φορές, είναι η κακή χρήση της θρησκείας, προκειμένου να δικαιολογήσει τη βία και την αδικία και να εξασφαλιστούν ιδιοτελή συμφέροντα,» είπε ο Δρ Mohammad Ali Shomali, μιλώντας στη συνεδρίαση.Ο Shomali είναι ιδρυτικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ισλαμικών Σπουδών στο Qum, και Διευθυντής του Ισλαμικού Κέντρου της Αγγλίας.

Μετά τη συνάντηση, είπε σε συνέντευξή του πως «ο διάλογος είναι το πιο φυσικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Αυτό θα πρέπει να ενισχύσει την αγάπη μας, τη φιλία και την ενότητα. Είναι πολύ λίγο να σκεφτούμε ότι είμαστε εδώ μόνο για να μάθουμε πώς να ανέχεται ή να σέβεται ο ένας τον άλλο . Είμαστε άνθρωποι που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. «

Και συμπλήρωσε δημιουργώντας αίσθηση: 
«Τότε μοιραζόμαστε κάτι που είναι μεγάλο, το Θεό του Αβραάμ … Τότε δεν ανήκουμε σε διαφορετικές θρησκείες, αλλά διαφορετικούς κλάδους της ίδιας θρησκείας. Αν και διαφορετικοί προφήτες ήρθαν σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους και μίλησαν διαφορετικές γλώσσες, ήταν απεσταλμένοι από τον ίδιο τον Θεό.Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι υπό τον ίδιο Θεό, αλλά μπορούμε να επωφεληθούμε από διαφορετικούς δασκάλους»

Για την ανάγκη ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μίλησε από την πλευρά του η Δρ Heidi Hadsell, πρόεδρος και καθηγήτρια της κοινωνικής ηθικής στη σχολή του Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους με τους οποίους μπορεί να κρατήσει ο ένας τον άλλο υπεύθυνο για τη συνεργασία και να εργάζεται επίσης ξεχωριστά στη δική μας Θεία Κοινωνία», ανέφερε.

 Μιλώντας στη συνεδρίαση ο Δρ Abdolrahim Gavahi, σήμερα επικεφαλής του τμήματος των μελλοντικών σπουδών στην ιρανική Ακαδημία Επιστημών, καθώς επίσης και πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Ερευνών των Θρησκειών με έδρα την Τεχεράνη, είπε : 
«Έχω εμπλακεί σε διάλογο για τις θρησκείες του Αβραάμ. Έχω επίσης συμμετάσχει σε ομάδες συζήτησης με εβραϊκές οργανώσεις,» εξήγησε.Μου άρεσε να συμμετέχω σε αυτό το διάλογο. Αυτό που είδαμε θα έχει εκτεταμένες αντανακλάσεις. Θα ήταν καλό να εκδόσουμε ένα βιβλίο από τη συνάντηση αυτή, που θα πρέπει να διαβάζεται ευρέως στο Ιράν.»

Από την πλευρά της η… αιδεσιμότατη Bonnie Evans-Hills η οποία είναι διαθρησκευτική σύμβουλος στη μητρόπολη του St Albans, στην Αγγλία και ιερέας ενοριών στη Βρετανία και την Ιρλανδία εξέφρασε την άποψη πως οι χριστιανικές & μουσουλμανικές κοινότητες στην Αγγλία πρέπει να συμπορευτούν. «Οι διαφορές μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό», είπε.
 Ετικέτες

tilegrafima.gr