Αυτοί είναι οι σκιτσογράφοι που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι (ΦΩΤΟ)

Loading...


Βαρύτατο ήταν το τίμημα που πληρώθηκε την Τετάρτη στη Γαλλία για την ελευθερία του λόγου με τρεις ενόπλους να σκορπίζουν τον θάνατο και τον όλεθρο στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Ανάμεσα στους συνολικά δώδεκα νεκρούς ξεχωρίζουν τέσσερις εμβληματικοί για το περιοδικό δημοσιογράφοι, τα σκίτσα των οποίων προκάλεσαν πολλές φορές αντιδράσεις από πολιτικούς ή θρησκευτικούς κύκλους.

Ο σκιτσογράφος με το ψευδώνυμο «Cabu» ήταν αρχισυντάκτης ύλης, ο «Charb» ήταν διευθυντής – και διευθυντής σύνταξης- της εφημερίδας, ο Wolinski ήταν εμβληματική φυσιογνωμία στο χώρο του σκίτσου και ο σκιτσογράφος «Tignous» εξωτερικός συνεργάτης στο«Charlie Hebdo».

Τα πρώτα σκίτσα του 76χρονου Cabu δημοσιεύθηκαν το 1954 σε μια τοπική εφημερίδα ενώ για δύο χρόνια, την περίοδο, δηλαδή, του πολέμου στην Αλεγρία, η καριέρα του συνεχίστηκε στο περιοδικό του στρατού Bled αλλά και στο Paris-Match. Αυτή η περίοδος σφράγισε τα έργα του καθώς τον μετέτρεψε σε αντιμιλιταριστή.

Ο Cabu δημιούργησε χαρακτήρες όπως τον Le Grand Duduche τον Kronenbourg και τον Mon Beauf. Με τον τελευταίο χαρακτήρα σατίριζε τον μέσο, ρατσιστή, σεξιστή και χυδαίο Γάλλο, καθιερώνοντας τον όρο «beauf» για να περιγράφει αυτόν ακριβώς τον τύπο στην γαλλική γλώσσα.

Στον 76χρονο ανήκει το σκίτσο που δημοσιεύθηκε στο σατιρικό περιοδικό το 2006 ως απάντηση για τα δανέζικα καρτούν, απεικονίζοντας τον Μωάμεθ να κλαίει λέγοντας «είναι τόσο δύσκολο να σε λατρεύουν ανόητοι».

bret11.jpg
bret13.jpg
bret14.jpg
bret16.jpg
bret2.jpg
bret20.jpg
bret24.jpg
bret3.jpg
bret4.jpg
bret6.jpg
bret7.jpg
bret8.jpg


Ετικέτες