Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζ.Κέρι στη Βαγδάτη – Τι φοβούνται οι ΗΠΑ;

Loading...


Ο υπουργός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, προκριμένου να έχει συνομιλίες με την ηγεσία του Ιράκ σχετικά με την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και την κατάληψη μεγάλου μέρους του δυτικού και του βορείου Ιράκ.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Πσάκι, ο Κέρι «θα συζητήσει τις ενέργειες που γίνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν το Ιράκ στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής και θα καλέσει τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ιρακινών».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες για περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, η πρώτη στάση που έκανε χθες στο Κάιρο, καθώς και η σημερινή επίσκεψη στη Βαγδάτη, δεν είχαν ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο  πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε στις 19 Ιουνίου την αποστολή 300 στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ για να βοηθήσουν στον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της προέλασης των δυνάμεων του ΙΚΙΛ. Δεν ανταποκρίθηκε όμως στο αίτημα της κυβέρνησης του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι για την πραγματοποίηση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

Αν και δεν έχει ζητήσει επισήμως την παραίτηση του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι, η Ουάσινγκτον που ήταν επικεφαλής της εισβολής στο Ιράκ το 2003 με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, κατηγορεί τον ιρακινό πρωθυπουργό ότι διεύρυνε με την πολιτική του το χάσμα ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες.Ετικέτες