Ένοπλοι κατέλαβαν τα κτίρια της Βουλής & της περιφερειακής κυβέρνησης στην Κριμαία – Ύψωσαν τη ρωσική σημαία

Loading...


Ένοπλοι πριν από λίγη ώρα κατέλαβαν τα κτίρια της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης στην Κριμαία χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ποιοι έχουν κάνει την κατάληψη.

Οι ένοπλοι φέρονται να είναι ένστολοι αλλά χωρίς διακριτικά, ενώ το πρακτορείο Reuters ανέφερε πώς κυματίζει στα κτίρια η Ρωσική σημαία.

Σημειώνεται πώς στην Κριμαία έχουν κάνει την εμφάνιση τους ρωσικά τεθωρακισμένα, ενώ η Μόσχα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή λόγω επεισοδίων που προκαλούν εξτρεμιστές και τατάροι. Χθες, υπήρξαν μάλιστα διαδηλώσεις και ένταση μεταξύ Ρωσόφωνων και Τατάρων, με τους δεύτερους να αποτελούν μόλις το 10% του πληθυσμού στην Κριμαία.

Σήμερα το πρωί, το ρωσικό πρακτορείο «Interfax» ανέφερε ότι, ομάδα ενόπλων κατέλαβε τα κτίρια της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης της Κριμαίας, στην Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της επαρχίας.

Το ρωσικό πρακτορείο επικαλέστηκε την αναφορά τοπικού τατάρου ηγέτη, του Ρεφάτ Τσουμπάροφ, στο διαδίκτυο πως τα κτίρια «καταλήφθηκαν από ένστολους ενόπλους που δεν φορούν διακριτικά».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα», ανέφερε ο Τσουμπάροφ. Ως επί το πλείστον, οι Τατάροι θεωρείται ότι υποστηρίζουν τη νέα ηγεσία στο Κίεβο.

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι και στα δύο κτίρια κυμάτιζε η ρωσική σημαία. Γύρω από τα δύο κτίρια βρίσκονται περίπου 100 αστυνομικοί, ενώ οι είσοδοί τους έχουν αποκλειστεί με ξύλινες σανίδες.

Η περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη είχε γίνει πεδίο έντασης την προηγούμενη ημέρα, με συγκρούσεις διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών -οι μεν υποστηρικτές της ανατροπής του Γιανουκόβιτς με ουκρανικές σημαίες, οι δε αντιτιθέμενοι στη «συμμορία του Κιέβου» με ρωσικές.

Η Ρωσία έχει θέσει σε ετοιμότητα στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αφιχθεί στη Σεβαστούπολη και στην Κριμαία, ενώ με εντολή του Ρώσου Προέδρου Βλανιτμίρ Πούτιν διεξάγεται μία απο τις μεγαλύτερες ασκήσεις του Στρατού της χώρας με τη συμμετοχή 250.000 στρατιωτών, χιλιάδων τεθωρακισμένων οχημάτων και εκτατοντάδων αεροσκαφών.

Φαίνεται πώς η κατάσταση μυρίζει «μπαρούτι» και απέναντι στις προκλητικές τακτικές της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου, με τη στήριξη της Δύσης, η Μόσχα είναι αποφασισμένη να μη συμβιβαστεί και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Ρωσόφωνου πληθυμού της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.Ετικέτες