Το Αγιο Ορος ΄΄ βράζει ΄΄ για το ουκρανικό

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη-Κυρίαρχο ζήτημα στο είναι η α. Οι Μονές είναι διχασμένες. Το τελευταίο τριήμερο στην Αθωνική Πολιτεία βρέθηκε ουκρανική αντιπροσωπεία της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Οδησσού κ. Παύλο αλλά δε φαίνεται να έγιναν δεκτοί από την Ιερά Κοινότητα.

Ο Πρωτεπιστάτης Ιερομόναχος Στέφανος Χιλανδαρινός δεν παρουσιάστηκε. Οι δε Επιστάτες δεν δέχτηκαν κοινή φωτογράφηση, ανέφεραν αξιόπιστες πηγές από το Αγιο Ορος.
Η Μονή Αγίου Παντελεήμονος αρνήθηκε να δεχτεί τον νέο Επίσκοπο λέγοντας του ΄΄ δεν σας αναγνωρίζουμε, δεν αναγνωρίζουμε την Εκκλησία σας ΄΄. Έκπληκτοι οι ουκρανοί κληρικοί αποχώρησαν από το κάστρο της ρωσων στο Αγιο Ορος.

Επίσης, χθες, δύο ακόμη Μονές έκλεισαν τις πύλες τους στην Ουκρανική αντιπροσωπεία που περιοδεύει στο Άγιον Όρος.
Πρόκειται για τη Μονή  Δοχειαρίου και τη  Βουλγαρική Μονή Ζωγράφου .

Οι εξέλιξες είναι ραγδαίες και το Αγιο Ορος καλείται να σηκώσει ένα βάρος που δεν του ανήκει. Η συντριπτική πλειοψηφία του Αθωνα δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να αναγνωρίσει με τόσο ευκολία την ουκρανική αυτοκέφαλη Εκκλησία. Εξ και το ότι αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στο Κίεβο.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από πολλούς κελλιώτες μοναχούς που ετοιμάζουν μανιφέστο για το ουκρανικό που θεωρούν ότι είναι σχισματικοί και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την νέα εκκλησία.

Πάντως, μετά την άρνηση της Μονής Αγίου Παντελεήμονος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως θα αντιδράσει τόσο η Ιερά Κοινότητα όσο βέβαια και το Φανάρι που είναι πολύ ενοχλημένο από αυτή τη στάση της αγιορείτικης μονής. Πηγές από το Φανάρι πάντως αναφέρουν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ότι ΄΄το όλο ζήτημα πρέπει να ωριμάσει, θέλει το χρόνο του και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέπειες αυτής της στάσης από τη Μονή Αγ. Παντελεήμονος.΄΄

Υπενθυμίζουμε ότι, η Ιερά Κοινότητα επισήμως καταψήφισε την αποστολή αντιπροσωπείας στην ενθρόνιση του Επιφάνιου στο Κίεβο, με 13 Μονές κατά και ΜΟΝΟ 5 υπέρ: Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου και Παντοκράτορος.

Εν κατακλείδι, να αναφέρουμε ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει ήδη διακόψει κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.tilegrafima.gr