Θεσσαλονίκη: Αμαύρωσαν τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου στη Ροτόντα υπηρεσίες και φορείς

Γιώργος Νταλιάρης
Loading...


Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης επιθυμούσε ο φετινός εορτασμός του Αγίου Γεωργίου να είναι λαμπρός, ωστόσο υπηρεσίες του κράτους και ομάδες πολιτών είχαν αντίθετη άποψη.

Η απόφαση της Μητρόπολης να τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία η οποία θα καλυπτόταν τηλεοπτικά από τη δημόσια τηλεόραση, βρήκε εμπόδιο στην υπηρεσία Αρχαιοτήτων που δεν το επέτρεψε τελικά (τελικά μεταδόθηκε η Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολιτικό Ναό). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έφτασε μέχρι την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία ως άλλος Πόντιος Πιλάτος «ένιψε τας χείρας της» επιστρέφοντας το θέμα για τελική απόφαση στην υπηρεσία και η οποία δεν έκανε πίσω.

Διαβάστε εδώ:  Αφεση αμαρτιών στον Ιερέα της Θεσσαλονίκης με το Αγιο Φως

Το δεύτερο συμβάν είχε να κάνει με τη μεταφορά του παλαιού Εγκαινίου και τη μόνιμη τοποθέτησή του στη Ροτόντα. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε από την ομάδα «Φίλοι της Ροτόντας» και προκάλεσε την παρέμβαση της γενικής γραμματέως του Υπ.Πολιτισμού, Μαρίας Βλαζάκη. Υπουργείο και υπηρεσίες ζήτησαν από τη Μητρόπολη μετά το πέρας της σημερινής Λειτουργίας να αποσύρουν κάθε θρησκευτικό σύμβολο που μεταφέρθηκε εκεί, καθώς όπως τονίζουν «δεν είναι συμβατό με το καθεστώς λειτουργίας του μνημείου».

Για άλλη μια φορά η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης γίνεται επίκεντρο διαμάχης και μάλιστα σε ημέρες γιορτινές.