Του Γιώργου Θεοχάρη- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ: Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Σίψας Δράμας του Οικουμενικού Πατριάρχη και την τέλεση τρισαγίου στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, ήλθε στην μνήμη μας ο πολυετής αγώνας του για την επιστροφή των κειμηλίων που άρπαξαν από την Μονή της Εικοσιφοίνισσας, οι στρατιώτες του βουλγαρικού κατοχικού στρατού.
Τη Μεγάλη Δευτέρα, 27 Μαρτίου 1917, εισήλθαν στη Μονή και πήραν μαζί τους τα περισσότερα κειμήλια μεταφέροντάς τα στη Βουλγαρία, όπου κατακρατούνται μέχρι σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σόφιας.
Στο σκευοφυλάκιο της Μονής ήταν αποθησαυρισμένα πολλά και σημαντικά κειμήλια, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογη
ήταν η βιβλιοθήκη της, η οποία το 1917 αριθμούσε 1.300 τόμους βιβλίων, από τα οποία τα 400 ήταν χειρόγραφες μεμβράνες.
Όπως αναφέρεται στην ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια, η ελληνική πολιτεία αντέδρασε αμέσως στη σύληση και αρπαγή των κειμηλίων. Το 1923 ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών Γεώργιος Σωτηρίου μετέβη στη Σόφια για να ζητήσει την επιστροφή των κλαπέντων αντικειμένων (907 ιερά λατρευτικά αντικείμενα, 430 χειρόγραφους κώδικες, 467 αρχέτυπα, κ.ά.), αλλά επεστράφησαν μόνον 7.
Τις τελευταίες δεκαετίες αποκαλύφθηκε ότι τα περισσότερα από τα κειμήλια κατακρατούνται παράνομα σήμερα στη Σόφια, στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujev και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας, ενώ κάποια άλλα πουλήθηκαν ή έφτασαν με άλλους τρόπους, μέσω Βουλγαρίας, σε βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι Ιερές Μητροπόλεις καθώς και οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διατυπώσει επισήμως αίτημα για την επιστροφή των κλαπέντων ελληνικών κειμηλίων.
Μεταξύ των υπέρμαχων υποστηρικτών της επιστροφής ήταν και ο μακαριστός Δράμας Παύλος, ο οποίος, άμα τη αναλήψει των ηνίων ως κυριάρχου Επισκόπου της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας,, έθεσε
το θέμα με πολλές παρεμβάσεις διεθνώς, προς κώφευση ασφαλώς των ιθυνόντων από την πλευρά του Βουλγαρικού Κράτους.
Και επειδή αυτή την περίοδο γίνεται επίσης λόγος για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, όπου επίσης κατακρατούνται από το έτος 1806, είναι λοιπόν ευκαιρία τώρα το Ελληνικό
Υπουργείο Πολιτισμού να θέσει επί τάπητος και το θέμα της επιστροφής των κειμηλίων της Μονής Εικοσιφοίνισσας, του Παγγαίου στα διεθνή Fora.
Έτσι θα αναπαυθεί και η ψυχή του αγωνιστή Ιεράρχη.