Ο απερχόμενος και ο νέος πρωθυπουργός, ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Όσοι είδαν τα τρία παιδιά του νέου Πρωθυπουργού, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη, να ασπάζονται το χέρι του , μετά την ορκωμοσία στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπορούσαν να μην θυμηθούν την εικόνα της «συντρόφου» του απερχόμενου Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργικού ζεύγους στην Χάλκη, με την Μπέτυ Μπαζιάνα να κάθεται ανέμελη σταυροπόδι μπροστά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το πιο σεπτό -τουλάχιστον θεσμικά- πρόσωπο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Και δεν μπορούσαν να μην έχουν κάποια ελπίδα ότι καλύτερες μέρες θα ανατείλουν και στις σχέσεις της Ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία.
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε μία κρυφή ελπίδα ότι ο θα γινόταν νέος Σαύλος-Παύλος, αλλά δυστυχώς η ελπίδα αυτή διαψεύστηκε και μάλλον, όσο περνούσε ο καιρός, τα πράγματα πήγαιναν προς το φαύλο.

Η σταλινική περιφρόνηση και απαξίωση των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, που διαδήλωναν για την Μακεδονία ως δήθεν μερικών χιλιάδων φασιστών, το παραλίγο πέταμα στους δρόμους δέκα χιλιάδων παπάδων, το πέρασμα πλήθους αντιχριστιανικών νόμων, με τελευταίο την αποποινικοποίηση της βλασφημίας, είναι μερικά από τα γεγονότα που απέδειξαν ότι οι καλές σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με Τσίπρα δεν απέδωσαν τους καρπούς που θα περίμενε κανείς.

Παράλληλα καμία πρόοδο δεν είδαμε ούτε στην προσωπική ζωή του Αλέξη: παρέμεινε, τουλάχιστον όσο γνωρίζουμε, αστεφάνωτος και τα παιδιά του αβάπτιστα.
Και μην μου πείτε τί σε νοιάζει για την προσωπική ζωή του.
Ο είναι ένα θεσμικό πρόσωπο, είναι η κεφαλή του λαού, και πρέπει να σέβεται τις αρχές του έθνους του.
Ας μην λησμονούμε ότι η Ελληνίδα πριγκίπισσα Σοφία αλλαξοπίστησε και υποχρεώθηκε να γίνει από Ορθόδοξη Καθολική για να παντρευτεί τον βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Το ίδιο έκανε και ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος της Αγγλίας, που από Ορθόδοξος έγινε Αγγλικανός, για να παντρευτεί την βασίλισσα Ελισάβετ.
Θα επαληθεύσει τις προσδοκίες μας ο νέος Πρωθυπουργός;
Δεν γνωρίζουμε.

Αυτή την στιγμή τουλάχιστον αυτό που βλέπουμε είναι πρώτον ότι έχουμε στεφανωμένο από παπά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Πλάκα Πρωθυπουργικό ζεύγος και δεύτερον ότι έχουν μάθει στα παιδιά τους να φιλάνε το χέρι ενός Αρχιεπισκόπου.
Περισσότερα θα δείξει ο χρόνος…tilegrafima.gr