Ντιέγκο Μαραντόνα: Περίμενα να δω αγίους και βρήκα χρυσούς πολυελαίους!

Ντιέγκο Μαραντόνα: Χθες έφυγε από τον κόσμο ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ο Ντιέγο Μαραντόνα.

Ο Μαραντόνα δεν τα πήγε καλά με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, καθώς είχε σκανδαλιστεί από την χλιδή που είδε στο Βατικανό,όταν το επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1987.

Καθώς είχε μεγαλώσει σε μια φτωχογειτονιά στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της κοινωνικής δικαιοσύνης, η πρώτη του επίσκεψη στο Βατικανό το 1987 ήταν επεισοδιακή.

Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής καθυστέρησε τρεις ώρες στο ραντεβού του με τον τότε πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Όταν βγήκε από το Βατικανό, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Περίμενα να δω αγίους και βρήκα χρυσούς πολυελαίους και μεταξωτές κουρτίνες!».

Και συνέχισε: «Ναι, τσακώθηκα με τον Πάπα. Τσακώθηκα με τον Πάπα, επειδή ήμουν στο Βατικανό και είδα χρυσά ταβάνια, και μετά άκουσα τον Πάπα να λέει ότι η Εκκλησία ανησυχούσε για τα φτωχά παιδιά. Τότε πούλα τα ταβάνια, φίλε, κάνε κάτι!».

Ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος φαίνεται ότι δεν ξέχασε τις δηλώσεις εκείνες του Μαραντόνα, αφού στην επόμενη επίσκεψη του Μαραντόνα, με τη σύζυγο και τη μητέρα του, στο Βατικανό, το 2000, του έδωσε ένα απλό ροζάριο (καθολικό κομποσχοίνι), κάτι που ενόχλησε τον ποδοσφαιριστή.

Ο Μαραντόνα επέστρεψε στην Εκκλησία εξαιτίας του συμπατριώτη του Πάπα Φραγκίσκου.

Η συνάντηση του Μαραντόνα με τον Φραγκίσκο το 2016 έγινε σε πολύ καλύτερο κλίμα.
«Είχα απομακρυνθεί από την Εκκλησία, αλλά ο Φρανσίσκο με έφερε πίσω», είχε πει τότε ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής, αγκαλιάζοντας τον πάπα Φραγκίσκο.

Πάντως, ενθυμούμενος την προηγούμενη του επίσκεψη στο Βατικανό, ο Μαραντόνα είχε επαναλάβει ότι εξαιτίας της απομακρύνθηκε από την εκκλησία:

«Πήγα στο Βατικανό και είδα τη χρυσή στέγη. Και σκέφτηκα πώς κάποιος μπορεί να ζει κάτω από χρυσή στέγη και να πηγαίνει με γεμάτη την κοιλιά σε φτωχές χώρες και να φιλάει παιδιά;».