Με αφορμή τη διάσωση της Βασιλικής Πλεξίδα: Αυτές τις ημέρες τα θρησκευτικά κυρίως μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκλονίζονται από την διήγηση που έχει κυκλοφορήσει ανωνύμως για την θαυμαστή διάσωση της αρχιλοχία Βασιλικής Πλεξίδα κατά το τραγικό δυστύχημα στο Σαραντάπορο, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιωτικοί.
Η διήγηση αυτή δεν έχει μέχρι τώρα απασχολήσει τα «κοσμικά» ΜΜΕ, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που την αμφισβητούν.
Γενικά πάντως η Ορθόδοξη στάση απέναντι στα θαύματα είναι αυτή για την οποία μιλάει ο μακαριστός π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ και συνοψίζεται σε δύο μόνο λέξεις.
«Μή δέχου και μή απόρριπτε».
Όταν δεν δέχεσαι αμέσως και αβασάνιστα ένα θαυμαστό περιστατικό ή ένα όραμα κ.λπ, αποφεύγεις τον πνευματικό κίνδυνο να αποδώσεις λατρεία στον Σατανά, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αυθεντικό και έχει παρουσιαστεί από αυτόν, με σκοπό να παραπλανήσει τους ανθρώπους και στο τέλος να κάνει κακό. Και εάν δεχθεί κανείς την εμφάνιση ενός αγίου και δεν την πιστεύσει αμέσως, από φόβο μήπως είναι από τον διάβολο, είναι βέβαιο ότι ο άγιος όχι μόνο δεν θα θυμώσει, αλλά και θα χαρεί για την ταπείνωση του ανθρώπου. Έτσι ενεργούσαν όλοι οι άγιοι κατά τις οράσεις τους.
Εάν όμως αμέσως και αβασάνιστα απορρίπτεις και περιγελάς ως φαντασίωση και ψεύδος ένα περιστατικό που εμφανίζεται ως θαυμαστή επέμβαση του Θεού ή επιβεβαιώνεται με σημαντικές μαρτυρίες ως τέτοιο, κινδυνεύεις να αποδώσεις στον διάβολο μία ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή μπαίνεις στον κίνδυνο της βλασφημίας, κάτι που έκαναν και οι Φαρισαίοι, οι οποίοι έλεγαν ότι ο Χριστός κάνει θαύματα με την δύναμη του Βεελζεβούλ, δηλαδή του άρχοντος των δαιμονίων.
Για αυτό η μέση οδός είναι πάντα η καλύτερη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του δυστυχήματος με το ελικόπτερο, παρότι δεν έχουμε κάποια επώνυμη επιβεβαίωση της επεμβάσεως της Παναγίας από την ίδια την Βασιλική, ωστόσο υπάρχουν σαφή χαρακτηριστικά του θαύματος. Όσο και να λένε κάποιοι τεχνικοί ότι θα μπορούσε το κάθισμα να εκτιναχθεί από την ταλάντωση των καλωδίων, όπου προσέκρουσε το ελικόπτερο, τέτοια πράγματα δεν γίνονται. Έλεος!
[irp posts=”347965″ name=”Από θαύμα σώθηκε η Βασιλική Πλεξίδα κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου;”]
Τα ελικόπτερα δεν έχουν εκτινασσόμενα καθίσματα όπως τα μαχητικά αεροσκάφη.
Και μετά την εκτίναξη πώς βρέθηκε έξω από το ελικόπτερο; Δεν θα συντριβόταν στα τοιχώματα;
Και γιατί μόνο αυτή πετάχθηκε έξω;
Και πώς βρέθηκε όρθια στο έδαφος, δεμένη στο κάθισμα (ούτε καν πεσμένη);
Και πώς βγήκε από το νοσοκομείο σε ούτε 20 μέρες, ενώ αρχικά οι γιατροί μιλούσαν για έξι μήνες;
Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία κανείς μέχρι τώρα δεν έδωσε μία λογική εξήγηση.
Η ίδια στην κατάθεσή της είπε ότι έχασε τις αισθήσεις της και όταν συνήλθε ήταν στο έδαφος δίπλα στα συντρίμμια. Τί συνέβη άραγε στο κρίσιμο
αυτό διάστημα που έχασε τις αισθήσεις της;
Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία μόνο η ίδια μπορεί να απαντήσει.