Η κατάρα του αγάλματος του Χριστού επάνω στην Εθνική Ιταλίας

Όπως είναι γνωστό το 2014, είχε προκύψει μεγάλο θέμα με τη διαφήμιση της RAI, που έδειχνε με φανέλα της Εθνικής Ιταλίας το περίφημο άγαλμα του Χριστού στο Ρίο. Το γεγονός είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον καθολικό κόσμο για την ανίερη αυτή διαφήμιση.

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή του Ρίο είχε απειλήσει τότε με μηνύσεις την κρατική ιταλική τηλεόραση για την ανίερη εκμετάλλευση του αγάλματος, το οποίο είναι το σύμβολο όλου του καθολικού χριστιανικού κόσμου.
Κατά παράδοξο τρόπο, μετά το περιστατικό αυτό που προσέβαλε την χριστιανική πίστη, την Εθνική Ποδοσφαίρου Ιταλίας ακολούθησε μία φοβερή κατρακύλα αποτυχιών.
Η κατάρα της προσβολής την ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Στο Μουντιάλ του 2014 η Εθνική Ιταλίας απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο με σειρά εξευτελιστικών αποτελεσμάτων.

Το κρεσέντο των αποτυχιών ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την αποτυχία της Ιταλίας να περάσει στο Μουντιάλ της Ρωσίας, που θεωρήθηκε η μεγαλύτερη στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Ο ιταλικός τύπος την χαρακτήρισε ως «αποκάλυψη» για την ομάδα, η οποία τελευταία φορά που δεν κατάφερε να προκριθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν για αυτό του 1958, ενώ έπαιξε σε όλες τις υπολοιπες διοργανώσεις εκτός από το εναρκτήριο τουρνουά του 1930.
«Ιταλία, αυτή είναι η αποκάλυψη», έγραψε η Gazzetta dello Sport, μετά το 0-0 με τη Σουηδία.

Η Corriere dello Sport, έγραφε:
“Είναι μια απαράδεκτη ποδοσφαιρική ντροπή, μία ανεξίτηλη κηλίδα”.
“Αποκάλυψη, τραγωδία, καταστροφή”.

Ο μεγάλος τερματοφύλακας της Εθνικής Ιταλίας Gianluigi Buffon δήλωνε δακρυσμένος μετά τον αποκλεισμό:
“Δεν λυπάμαι για τον εαυτό μου, αλλά για όλο το ιταλικό ποδόσφαιρο, διότι αποτύχαμε σε κάτι που σημαίνει κάτι και σε κοινωνικό επίπεδο”, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.
Ασφαλώς δεν άξιζε ένα τέτοιο τραγικό φινάλε σε έναν από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών.
Κανείς όμως δεν θυμάται την κατάρα του αγάλματος…