Η Ελλαδική Εκκλησία κι οι υπόλοιπες Εκκλησίες τι… λένε για το Ουκρανικό;

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η σιγή ιχθύος τόσο της όσο κι  ορισμένων άλλων Εκκλησιών, Πατριαρχείων και Αρχιεπισκοπών, για την απόφαση του να προχωρήσει στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας και να επαναφέρει στην Κανονικότητα τους άλλοτε σχισματικούς, Φιλάρετο Ντενισένκο και του Μακάριο Μαλετίτς.

Τουλάχιστον το ποίμνιο των Εκκλησιών αυτών δικαιούται να γνωρίσει για τη στάση τους σε ένα ιστορικό ζήτημα που τινάζει στον αέρα την Πανορθόδοξη ενότητα και προκαλεί ΣΧΙΣΜΑ μεταξύ των Εκκλησιών της ανατολής.

Και για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, υπέρ της  Κανονικής Εκκλησίας ( με επικεφαλής τον Ονούφριο) υπό του Πατριαρχείου Μόσχας τάσσονται, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Σερβίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας κι οι Προκαθήμενοι των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Κύπρου, Πολωνίας, και Τσεχίας-Σλοβακίας. Αυτά τουλάχιστον σύμφωνα με τις δηλώσεις των Προκαθημένων τους.

Η Εκκλησία της Ελλάδος με το Φανάρι σίγουρα βιώνει μία σχέση …πάγου και αυτό δεν το κρύβουν καθόλου. Ωστόσο όμως, η Ιεραρχία της ή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  θα πρέπει να μας εξηγήσουν για το εάν η μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έπραξε ορθώς ή είναι σε λάθος κατεύθυνση ως προς το Ουκρανικό.

Άλλωστε οι Αυτοκεφαλίες σύντομα αναμένεται να απασχολήσουν και τις σχέσεις Αθήνας και Φαναρίου.

Ως προς τα υπόλοιπα Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές έχουν ιστορικό χρέος να μιλήσουν και να μην κρύβονται πίσω από διπλωματικές κινήσεις…!

Βεβαίως, και αποτελεί έκπληξη το γεγονός του τόμου της Αυτοκεφαλίας με διαδικασίες εξπρές σε μία Εκκλησία που είναι διχασμένη και οδηγείται σε …εμφύλιο πόλεμο.

Τα αίματα ανάβουν περισσότερο ΤΩΡΑ παρά ειρήνη θα επιφέρουν οι εξελίξεις αυτές. Ούτε ο χρόνος ήταν κατάλληλος αλλά και ούτε είχε διαμορφωθεί ένα πλαίσιο γόνιμου διαλόγου για το επίμαχο θέμα.

Πάντως, μιας και άνοιξε το θέμα με τις Αυτοκεφαλίες, να υποθέσουμε ότι  όσα κράτη  αντιμετωπίζουν εθνικά και πολιτικά προβλήματα θα …λαμβάνουν τόμο Αυτοκεφαλίας!

Ε τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα πρέπει να επεκτείνει το αυτοκέφαλο της Ελλαδικής Εκκλησίας  σε όλη την Ελληνική Επικράτεια….

Αφού κι η Ελλάδα έχει προβλήματα με την Τουρκία!tilegrafima.gr