Ενόψει της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Loading...


Για δεύτερη μέρα σήμερα συνεδριάζει η Αγία και Ιερά Σύνοδος του και τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εξελίξεις αναφορικά με την .

Εχοντας κλείσει χθες το θέμα της Αυστραλίας, με την εκλογή του Επισκόπου Χριστουπόλεως Μακαρίου, το Φανάρι αναμένεται αύριο να εκλέξει το νέο Αεχιεπίσκοπο Αμερικής.

Η παραίτηση Δημητρίου έγινε δεκτή και τυπικά χθες (θα έχει ισχύ από το Σάββατο όπως σημειώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν) και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα τον διαδεχθεί.

Να σημειωθεί πως σε εξέλιξη είναι στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια η συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δήλωσε χθες πως η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου έδωσε διήμερη παράταση στην ισχύ της παραίτησης, ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη συνεδρίαση ως αρχιεπίσκοπος Αμερικής κι όχι ως πρώην.

Το θέμα της γνωμοδότησης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου προς το Φανάρι για τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ήταν το δεύτερο σημαντικό θέμα της πρώτης μέρας της συνεδρίασης. Όπως έγινε γνωστό, το Οικουμενικό Πατριαρχείου ζήτησε εγγράφως την Πέμπτη από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να επιδώσει κατάλογο με πέντε υποψηφίους μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, προς εξέταση από την Ιερά Σύνοδο, πριν τη συνεδρίασή της στο Φανάρι, το Σάββατο.

Το Καταστατικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής προνοεί αυτή τη διαδικασία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής και στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να εκφράσουν συμβουλευτικά τη γνώμη τους «εγκαίρως». Το επίμαχο άρθρο 13 αναφέρεται και σε πιθανότητα μετάβασης αντιπροσωπείας στο Φανάρι για διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου έγινε αναλυτική ενημέρωση, τόσο για το καταστατικό, όσο και για τι προνοούν οι «ομοιόμορφοι κανονισμοί» οι οποίοι διέπουν τη λειτουργία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έχουν εγκριθεί και από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σ’ αυτούς αναφέρεται ρητώς ότι «μία ειδική αντιπροσωπεία θα οριστεί για να επιδώσει προσωπικά την γνωμοδότηση στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Οι κανονισμοί – που αποτελούν συμπλήρωμα του καταστατικού – προνοούν ακόμη το ποιοι θα αποτελούν την επιτροπή αυτή – που είναι επταμελής – ενώ ταυτόχρονα ορίζει ότι «θα πρέπει να δώσει εντός 10 ημερών αναφορά στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο των συνομιλιών της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα αποτελέσματά τους».

Είναι προφανές ότι για τηρηθεί το καταστατικό της Αρχιεπισκοπής και οι κανονισμοί λειτουργίας της δεν επαρκεί ο χρόνος για να γίνει εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείο αυτό το Σάββατο.

Όλα τα μέλη που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση επέμειναν στην πιστή τήρηση της έννομης διαδικασίας και εισηγήθηκαν να σταλεί επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την οποία να ζητείται να μεταβεί στο Φανάρι και να συζητήσει τις προτάσεις που θα υποβληθούν από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για τους υποψηφίους, με την Ιερά Σύνοδο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο την πρώτη μέρα της συνεδρίασης δεν είχε απαρτία, ενώ από τους μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Βοστόνης Μεθόδιος, Ατλάντας Αλέξιος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Πίτσμπουργκ Σάββας και απουσίαζαν οι μητροπολίτες Ντένβερ Ησαΐας, Ντιτρόιτ Νικόλαος και Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, καθώς και ο μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ ο οποίος βέβαια υπηρετεί αυτή τη περίοδο ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και βρίσκεται στο Φανάρι.tilegrafima.gr