Ενόψει Έκτακτης Ιεραρχίας για την κατάργηση της Προσευχής στα σχολεία- Έξαλλοι οι Ιεράρχες

ΤΙ ΛΕΕΙ  ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Του Γιώργου Θεοχάρη

Πολυ βαρύ το κλίμα στους κόλπους της της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα της κατάργησης της πρωινής στα , σύμφωνα με Ιεράρχες που μίλησαν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

Σε εγκύκλιο που εστάλη στις διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας δεν αναφέρεται πουθενά αναλυτικά στο προγράμμα η καθιερωμένη πρωινή προσευχή στα σχολεία, απλά για τυπικούς λόγους αναφέρει την εφαρμογή της σχετικής διάταξης (άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998, ΦΕΚ Α’ 161/1998). Εμμέσως πλην σαφώς παραπλανεί το διδακτικό προσωπικό της χώρας καθώς για πρώτη φορά δεν αναφέρεται περιεχόμενο νομοθετήματος.

´´Εάν ο υπουργός Παιδείας επιμείνει σε αυτή την απόφαση θα προχωρήσουμε στη σύγκλιση έκτακτης Ιεραρχίας. , εξηγεί στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Ιεράρχης της Πελοποννήσου που συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και μέλη της κυβέρνησης.

Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου όμως δεν συμμερίζεται αυτή τη τραγική εξέλιξη και στρουθοκαμηλίζει….

Αντί να ζητήσει εξηγήσεις γιατί αφαιρέθηκε από τη φετινή εγκύκλιο η καθιερωμένη πρωινή προσευχή οι Ιεράρχες της Συνόδου απεφάνθησαν ότι δεν καταργείται. Πρόκειται περί εγκλήματος εις βάρος της Εκκλησίας και κάποιοι δεν θέλουν να το κανατανοήσουν…

Αναλυτικά δείτε την απόφαση-ΣΟΚ της Κυβέρνησης.

Στη φετινή εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας δεν αναφέρεται πουθενά η πρωϊνή προσευχή. Παρά μόνο  το Προεδρικό Διάταγμα:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2016-17 (Αρ. Πρωτ.: 139808/Δ1/31-8-16), στην οποία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ η φράση «ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ»:

«Β. Φοίτηση και Σχολική Ζωή

1…….Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα. Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων ο Διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσες τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα……»

ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2015-16 (Αρ.Πρωτ.Φ.3/1105/141440/Δ1/10-09-2015), στην οποία ΥΠΑΡΧΕΙ η φράση «ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ»:

27. Πρωινή Προσευχή -ανάρτηση σημαίας

Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α’)- άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ.10, εδαφ. δ, σας επισημαίνουμε ότι:
Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται…