ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΠΟΛΕΜΟΣ: Η νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και οι ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία όχι μόνο σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς αλλά και στον θρησκευτικό κόσμο.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται και η στάση των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι καλούνται να τοποθετηθούν απέναντι σε έναν πόλεμο που απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρες περιοχές του πλανήτη.
Οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών παραδοσιακά υιοθετούν λόγο υπέρ της ειρήνης, της καταλλαγής και της αποφυγής της βίας, υπογραμμίζοντας ότι η πολεμική σύγκρουση αποτελεί τραγική αποτυχία της ανθρώπινης συνύπαρξης. Η στάση αυτή βασίζεται τόσο στην ευαγγελική διδασκαλία όσο και στην ιστορική εμπειρία της Εκκλησίας, η οποία έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με πολεμικές συγκρούσεις.
Σύμφωνα με επίσημες τοποθετήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επαναλαμβάνει συχνά ότι η ειρήνη αποτελεί θεμελιώδη αξία της χριστιανικής πίστης. Σε δηλώσεις του έχει τονίσει ότι οι συγκρούσεις δεν μπορούν να αποτελούν λύση στις διεθνείς διαφορές και ότι η διπλωματία και ο διάλογος πρέπει να προηγούνται κάθε στρατιωτικής επιλογής.
Παρόμοια είναι και η στάση του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει καλέσει επανειλημμένα σε αποκλιμάκωση των συγκρούσεων και προστασία των αμάχων. Παρά τις διαφορετικές γεωπολιτικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ κρατών και κοινωνιών, η Εκκλησία της Ρωσίας επισημαίνει ότι η ανθρώπινη ζωή αποτελεί υπέρτατη αξία.
Η στάση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη θεολογική αντίληψη της Ορθοδοξίας, σύμφωνα με την οποία ο πόλεμος δεν θεωρείται ποτέ «καλός», ακόμη κι όταν παρουσιάζεται ως αμυντική αναγκαιότητα. Στην πατερική παράδοση, ο πόλεμος αντιμετωπίζεται ως τραγική πραγματικότητα της ανθρώπινης ιστορίας, η οποία όμως δεν παύει να αποτελεί πληγή για την ανθρωπότητα.
Ανάλογες τοποθετήσεις έχουν διατυπωθεί και από την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία μέσα από ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου έχει τονίσει ότι η ειρήνη και η συμφιλίωση αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για τη σταθερότητα των κοινωνιών. Οι Έλληνες ιεράρχες επισημαίνουν ότι οι πολεμικές συγκρούσεις οδηγούν σε τεράστιες ανθρωπιστικές κρίσεις, με εκατομμύρια ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Παράλληλα, οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών συχνά αναλαμβάνουν και πρωτοβουλίες προσευχής για την ειρήνη. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια ή στην Ανατολική Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έχει επίσης τονίσει ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να εργαστεί για την αποτροπή της γενίκευσης των συγκρούσεων. Οι κυπριακοί εκκλησιαστικοί κύκλοι γνωρίζουν καλά τις συνέπειες των πολέμων, καθώς το κυπριακό ζήτημα παραμένει ανοιχτή πληγή εδώ και δεκαετίες.
Οι ορθόδοξοι προκαθήμενοι υπογραμμίζουν επίσης ότι οι θρησκευτικές κοινότητες έχουν ευθύνη να λειτουργούν ως παράγοντες ειρήνης και όχι ως εργαλεία πολιτικής αντιπαράθεσης. Η εργαλειοποίηση της θρησκείας σε περιόδους πολέμου θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερες κοινωνικές διαιρέσεις.
Την ίδια στιγμή, διεθνείς οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της ειρήνης. Σε πολλές περιπτώσεις, η παρέμβασή τους έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση εντάσεων και στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία, με παρουσία σε πολλές περιοχές του κόσμου, βρίσκεται συχνά σε θέση να λειτουργεί ως γέφυρα διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και λαών. Αυτός ο ρόλος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός σε περιόδους διεθνούς έντασης.
Παρά τις πολιτικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των χωρών όπου δραστηριοποιούνται οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, το μήνυμα των περισσότερων προκαθημένων παραμένει κοινό: η ειρήνη αποτελεί θεμελιώδη αξία της χριστιανικής πίστης και η προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Καθώς οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν αβέβαιες, οι Ορθόδοξοι ηγέτες συνεχίζουν να καλούν τους πιστούς σε προσευχή, νηφαλιότητα και πνευματική εγρήγορση. Το μήνυμα που επαναλαμβάνεται από πολλούς ιεράρχες είναι ότι μόνο μέσα από την ειρήνη και τον διάλογο μπορεί να διασφαλιστεί ένα σταθερό μέλλον για την ανθρωπότητα.





















