Τι παιχνίδι παίζεται με το Κατάρ; Γιατί παρακάμπτεται εξόφθαλμα η πρωτοβουλία του ελληνικού ΥΠΕΞ;

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην διένεξη Αντιόχειας-Ιεροσολύμων για το Κατάρ; Ποιος του όρισε διαμεσολαβητές; Γιατί παρακάμπτεται εξόφθαλμα η προ διετίας πρωτοβουλία που είχε λάβει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών; Ποιός αλλάζει τους όρους του… παιχνιδιού; 

Σύμφωνα με σημερινό ανακοινωθέν εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων «ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος επισκέφθηκαν τα Ιεροσόλυμα και αφού προσκύνησαν τον Πανάγιο Τάφο και τον Γολγοθά, εδεξιώθησαν από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, εις την αίθουσα του θρόνο. Οι τρεις Προκαθήμενοι συνεζήτησαν θέματα αφορώντα τας Εκκλησίας αυτών, το θέμα της Αρχιεπισκοπής Κατάρ προς διευκόλυνσιν της διαδικασίας της Συγκλήσεως της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας και το θέμα της θέσεως των χριστιανών εις την Αγίαν Γην και την Μέσην Ανατολήν και διεδήλωσαν το ζωηρόν αυτών ενδιαφέρον διά συνέχισιν στενωτέρας μεταξύ αυτών συνεργασίας, προς επίλυσιν των προβλημάτων τούτων και ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών εν τω συνδέσμω της ειρήνης».

Μετά την απόφαση της Αντιόχειας να διακόψει την κοινωνία με τα Ιεροσόλυμα το θέμα του Κατάρ έμοιαζε να τορπιλίζει την ενότητα της Ορθοδοξίας. Άλλωστε και πριν από την απόφαση αυτή η αποχώρηση των εκπροσώπων της Αντιόχειας από την περσινή Σύναξη των Ορθοδόξων στο Φανάρι ήταν βαρύ πλήγμα για την εικόνα της Ορθοδοξίας. 

Πριν από μερικές μέρες το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα του Κατάρ και ασκεί κριτική στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ πριν από μια εβομάδα έφερε στο φως επιστολή-απάντηση στους ισχυρισμούς των Ιεροσολύμων από Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Αντιόχειας. 

Δείτε σχετικά εδω 

Ιδιαίτερη αναφορά σε αυτήν γινόταν όμως στην συμφωνία της Αθήνας το 2013. Ο Μητροπολίτης εστίασε στο σημείο της ανακοίνωσης των Ιεροσολύμων που αναφέρονται τα εξής: «Τό Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων διαψεύδει κατηγορηματικῶς τόν ἀνυπόστατον ἰσχυρισμόν τοῦ Πατριαρχείου Ἀντιοχείας περί γενομένης δῆθεν συμφωνίας μετονομασίας τοῦ τίτλου τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Καττάρων Μακαρίου εἰς συνάντησιν εἰς τήν Διεύθυνσιν Ἐκκλησιῶν τοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος τόν Ἰούλιον τοῦ 2013» .

Ο Μητροπολίτης από την πλευρά του χαρακτηρίζει «ψευδή» την κατηγορία πως το Πατριαρχείο Αντιοχείας λέει ψέματα και «πρωτοφανή» αυτή τη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη «η δήλωση πηγαίνει τόσο μακριά ώστε να αρνηθούν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις αρχές του καλοκαιριού του 2013. Ακόμη πιο άσχημο από αυτό, είναι να επικαλείται «τη μαρτυρία των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Διεύθυνσεως Εκκλησιών».

Και τα ερωτήματα που προκύπτουν αβίαστα είναι τα εξής: Υπήρξε ή δεν υπήρξε η εν λόγω συμφωνία το 2013 στο ελληνικό ΥΠΕΞ; Και αν υπήρξε γιατί τώρα ξαφνικά παρακάμπτεται το ελληνικό ΥΠΕΞ που λειτούργησε ως γεφυροποιός-έστω και με προηγούμενη κυβέρνηση- και ανατίθεται-άραγε από ποιον;-αυτός ο ρόλος στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου; Προς τι τόση βιασύνη με την δικαιολογία της Πανορθόδοξης; Ετικέτες