Επιχείρηση υποβάθμισης Ιερώνυμου από Βαρθολομαίο – Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Πάπα

Loading...


του Γιώργου Θεοχάρη

Ο πόλεμος Φαναρίου – Ελλαδικής Εκκλησίας συνεχίζεται…

Για άλλη μια φορά το Φανάρι προσπαθεί να ταπεινώσει την Ελλαδική Εκκλησία. Αυτή τη φορά μέσα από όσα διαδραματίστηκαν για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη νήσο Λέσβο.

Στόχος της φαναριώτικης διπλωματίας είναι η Εκκλησία της Ελλάδος να μη φαίνεται ότι ανέλαβε καμία πρωτοβουλία ως προς την επίσκεψη του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας  που γίνεται με πρόσχημα το προσφυγικό ζήτημα αλλά  ούτε να έχει και την παραμικρή εμπλοκή σε μία τόσο σημαντική επίσκεψη εντός ελληνικού εδάφους.

Εξού και δεν αναφέρεται πουθενά στο ανακοινωθέν του Φαναριού ότι έγινε πρόσκληση από την Ελλαδική Εκκλησία. Εδώ ερχόμαστε στο μείζον ζήτημα των Νέων Χωρών που διεκδικεί το Φανάρι. Ο κ. Βαρθολομαίος θέλει να έχει το πάνω χέρι στη Λέσβο που ανήκει στις λεγόμενες Νέες Χώρες και προσπαθεί να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα δια της οργάνωσης του ταξιδιού του κ. Φραγκίσκου που για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα.

Το Φανάρι κάνει λόγο για επικοινωνία των εκπροσώπων των δυο εκκλησιών για την επίσκεψη αυτή που υποτίθεται πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.Δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για πρόσκληση από Ιερώνυμο, ούτε καν την Ελλαδική Εκκλησία.

Οι σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών έχουν «χτυπήσει κόκκινο» και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως το Φανάρι για μια ακόμα φορά τραβά το χαλί στον Ιερώνυμο.Αλλωστε έχει και ενισχυμένο γραφείο στην Αθήνα που εργάζεται προς αυτή τη κατεύθυνση…

Οι δημόσιες σχέσεις κι όλο το χολιγουντιανό σόου που θα ακολουθήσει με τον Πάπα,τον Βαρθολομαίο και  τους δύσμοιρους πρόσφυγες φαίνεται ότι έχει  ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Φανάρι!

Δείτε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Φανάρι σήμερα:

Ανακοινούται ότι κατά το τελευταίον διάστημα, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και προσωπικώς η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, παρακολουθούν αγρύπνως τας εξελίξεις και τας πολεμικάς συγκρούσεις εις την ευρυτέραν περιοχήν της Μέσης Ανατολής και τας εκεί διώξεις των Χριστιανών.

Ούτως, η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης έχει εκφράσει παντοιοτρόπως μέχρι σήμερον την αγωνίαν Αυτού διά το μέγα θέμα του κύματος προσφύγων. Εν τω πνεύματι τούτω, επεκοινώνησε δι᾿ εκπροσώπου Αυτού μετά της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου κατά μήνα Φεβρουάριον, την δε 30ην Μαρτίου απηύθυνε προς Αυτόν σχετικόν Γράμμα.

Εν τω πλαισίω του εγνωσμένου τούτου ενδιαφέροντος και της από κοινού αγωνίας των Θρησκευτικών Ηγετών και της επιτακτικής ανάγκης αναλήψεως κοινής πρωτοβουλίας και δράσεων αυτών προς ευαισθητοποίησιν της διεθνούς κοινής γνώμης και των αρμοδίων Οργάνων και φορέων, η Α. Αγιότης ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος και η Α. Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθούν λίαν προσεχώς την Νήσον της Λέσβου, προς επικοινωνίαν και επιστήριξιν των εκείσε ευρισκομένων προσφύγων.

Η κίνησις και πρωτοβουλία αύτη των Θρησκευτικών Ηγετών θα επιστηρίξη και ενισχύση τας χιλιάδας των δοκιμαζομένων προσφύγων και θα εμπνεύση την ανάληψιν καταλλήλων πρωτοβουλιών διά την προστασίαν των εμπεριστάτων Χριστιανικών Κοινοτήτων και την ορθήν αντιμετώπισιν του μείζονος προσφυγικού θέματος.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 5η Απριλίου 2016

 

Δείτε τι αναφέρει το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου που ουσιαστικά διαψεύδει όσα αναφέρει το Φανάρι

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 5 Απριλίου 2016, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Απρίλιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για τα κάτωθι:
Σε απάντηση των επιστολών που απηύθυνε τον μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το Π.Σ.Ε. και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων Εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα, άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή, ο Μακαριώτατος δέχθηκε την επίσημη ενημέρωση και από τις αρμόδιες αρχές του Βατικανού.

Στον Μακαριώτατο μεταφέρθηκε η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου, να επισκεφθεί την πατρίδα μας. Σκοπός της επισκέψεώς του, όπως υπογραμμίστηκε στον Μακαριώτατο, είναι η συμβολή του Πάπα στην ευαισθητοποίησή της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη. Για την επίσκεψη αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος. Ιδιαίτερα τούτη τη χρονική στιγμή που η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μίας Ελλάδας που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει.

Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας.