ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ: Τα μακιαβελικά σχέδια για νέα κρίση, οι ιδιαιτερότητες και η εικόνα…βατικάνειου κονκλάβιου!

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πριν από ένα μήνα πολλοί Ιεράρχες καλούσαν τον κλήρο να απέχει παντελώς από κάθε προεκλογική δραστηριότητα του τάδε ή του δείνα υποψηφίου της τοπικής κάλπης ή της ευρω-κάλπης.

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι όμως….

Σε δύο μέρες οι ίδιοι Ιεράρχες καλούνται μαζί με ολόκληρη την Ιεραρχία να συμμετάσχουν σε μια άλλη εκλογική διαδιακσία επιλέγοντας νέους Δεσπότες Φωκίδος, Ιωαννίνων, Ελασσώνος και Θεσσαλιώτιδος.
Εκλογές που δυστυχώς δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πρόσφατες πολιτικές αναμετρήσεις αφού και αυτές σφύζουν από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, από μάχες ισορροπιών, ίντριγκες, σενάρια, “εκλεκτούς” και άλλα τινά, τα οποία μόνο επιλογή Ποιμένων δεν θυμίζουν.

Αντιθέτως-και το λέμε μετά μεγάλης λύπης- η εικόνα που εμφανίζει η Ιεραρχία ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασής της θυμίζει περισσότερο βατικάνειο κονκλάβιο!

Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να συγκρίνουν κάποιοι “καλοθελητές” τη σημερινή κατάσταση με την προ δέκα ετών μεγάλη κρίση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή τις “Νέες Χώρες”, που οδήγησε μέχρι και σε διακοπή της κοινωνίας του Μακαριστου΄Χριστοδούλου από το Φανάρι υπάρχει τεραστίων διαστάσεων διαφορά!

Ποιον εξυπηρετεί αλήθεια η φαντασιοπληξία κάποιων που τόλμησαν να συγκρίνουν όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή την Μητρόπολη Ιωάννινων με τις δραματικές εξελίξεις της περιόδου 2003-2004; Ποιοι πολιτικοί ή εκκλησιαστικοί παράγοντες από το εσωτερικό ή το εξωτερικό θα έτριβαν τα χέρια τους με μια νέα κρίση ;
Ποιοι “προσεύχονταν”…από μέσα τους να διαταραχθούν οι σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ουσιαστικά να γίνει πράξη μια φράση που είχε πει σε επιστολη΄του προς τον Χριστόδουλο το Δεκέμβριο του 2001 ο Οικουμενικός Πατριάρχης: “να φθάσωμεν εις εμπόλεμον κατάστασιν, γενόμενοι θέατρον αγγέλλοις και ανθρώποις”….;;;

Γιατί αυτό θα συνέβαινε! Αν τα μακιαβελικά σχέδια των εχθρών της Εκκλησίας -εκ των έσω αλλά και εξωτερικών- ευδοκιμούσαν.
Αυτών που πήγαν να ξεθάψουν το τσεκούρι του πολέμου με αφορμή και πάλι το καθεστώς των Νέων Χωρών παραβλέποντας γιατί προφανώς δεν τους βόλευε στο παιχνίδι των εντυπώσεων που πήγαν να στήσουν πως οι σχέσεις Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου είναι αγαθότατες, αφού και ο Αρχιεπίσκοπος είχε εκλέγεί το 2008 με προίκα τον χαρακτηρισμό “φιλοπατριαρχικός”. Παραβλέποντας επίσης πως προκειμένου να επέλθει οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών απαιτείται τριμερής συμφωνία Ελληνικής Πολιτείας, Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος!

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων

Η αλήθεια είναι πως η περίπτωση της Μητρόπολης Ιωαννίνων αποτελεί μια ιδιαιτερότητα. Ή καλύτερα μια…οικονομική ιδιαιτερότητα. Ως γνωστόν η μητρόπολη κατέχει περίπου 2.300.000 μετοχές στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ο εκάστοτε μητροπολίτης Ιωαννίνων μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της τραπέζης. Ουδόλως μικρότερης σημασίας είναι και ο αριθμός των κληροδοτημάτων που εκτοξεύουν την οικονομική ισχύ της μητρόπολης.

Ωραία όλα αυτά, αλλά αλήθεια η Ιεραρχία της Τετάρτης 25ης Ιουνίου θα εκλέξει Ποιμένα ή διαχειριστή;;;;;

Ο τρόπος εκλογής των Μητροπολιτών

Ο τρόπος εκλογής των Μητροπολιτών αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης το τελευταίο διάστημα. Υπονοούμενα για τοπικισμούς και “ευνοούμενους” δίνουν και παίρνουν, ενώ τα τηλέφωνα τις…μικρές ώρες για στήριξη του ενός ή του άλλου υποψηφίου είναι μια νοσηρή πραγματικότητα!

Στο καθεστώς αυτό εκλογής έχουν αντιταχθεί ή απλώς εκφράσει ενστάσεις αρκετοί μητροπολίτες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την προ μηνών έκφραση δυσαρέσκειας του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Αργολίδος η οποία αποτυπώθηκε με τη φράση: «Δεν χρειάζεται να κάνουμε άλλους δεσπότες από τη Βοιωτία».

Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου εκλογής έθιξε και ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών σε πρόσφατη παρέμβασή του με την οποία ζητούσε εκλογή μητροπολιτών με κλήρωση από το τριπρόσωπο και υπενθύμιζε πως ως μητροπολίτης Θηβών ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος υπερθεματιζε για την ανάγκη αλλαγής του συστήματος. Με την άποψη του κ. Συμεών στοιχίστηκαν και άλλοι Ιεράρχες όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην προ μηνός συνέντευξή του στο “Αγιορείτικο βήμα” : “Στον εκκλησιαστικό χώρο βαθιές τομές, όσο ορθές θεολογικά και αναγκαίες χρηστικά κι αν είναι, δεν γίνονται εύκολα και γρήγορα αποδεκτές. Κρίνοντας από την υποδοχή που επεφύλαξαν όσοι τις διάβασαν και τις κρίσεις που διατύπωσαν, η παρέμβασή μου επέτυχε τον σκοπό της. Μεταξύ αυτών και κάποιοι αδελφοί Ιεράρχες που είτε μου έγραψαν είτε έτυχε να τους συναντήσω και με βεβαίωσαν ότι συμφωνούν με τις θέσεις μου” είχε πει.

Η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

Η απόφαση του κ. Κυρίλλου να κινηθεί δικαστικά κατά της αποφάσεως της ΔΙΣ, η οποία έθεσε εν χηρεία την Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφαρσάλων περιπλέκει την κατάσταση και παράγοντες από την εν λόγω μητροπολιτική περιφέρεια ευελπιστούν πως δε θα γίνει η εκλογή νέου Μητροπολίτη σε αυτή τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Μάλλον βέβαια οι ελπίδες τους θα αποδειχτούν φρούδες….Το θέμα είναι πως θα υποδεχτούν τον νέο Ιεράρχη αν αυτός εκλεγει….

Σε κάθε περίπτωση μέσα σε λίγους μήνες έχουν κινηθεί τρεις φορές οι σχετικές διαδικασίες που ορίζονται από το αρθ. 34 παρ. 3 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις περιπτώσεις ανικανότητας Μητροπολιτών. Ο κ. Κύριλλος είναι ο πρώτος που αντέδρασε ασχέτως αν η προσφυγή του στη δικαιοσύνη μπορεί να έχει τύχη ή όχι. Έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου;

Εν κατακλείδι και αντί άλλου προλόγου δανειζόμαστε μια φράση του Οικουμενικού Πατριάρχου την οποία είπε προ ολίγων ημερών από την Ύδρα προς απάντηση όλων εκείνων που στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο επιχειρούν κατ΄ επάγγελμα και συστηματικά να δυναμιτίζουν μια εκλογικη΄αναμέτρηση σαν την μεθαυριανή: “Ο,τι καλόν και αν κατορθώσωμεν επί της γης, εάν δεν έχη την σφραγίδα του Θεού, θα έχη αναγκαστικώς και ημερομηνίαν λήξεως, διότι δεν μετέχει της αιωνιότητος, της οποίας μόνον εν τω Θεώ ζώντες προγευόμεθα, έτι ζώντες επί της γης.” Ετικέτες