Στη Μονή Βατοπαιδίου ο Μητροπολίτης Μιλήτου και ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως (ΦΩΤΟ)

Loading...


Στην βρίσκονται ο και ο .

Τους υποδέχθηκε θερμά ο Γέροντας Εφραίμ και η αδελφότητα της Μονής του και τελέστηκε Δοξολογία. Αύριο θα εορταστεί λαμπρώς ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Διαβάστε την αντιφώνηση του επί τη υποδοχή αυτού εις την Ιεράν Μονήν Βατοπαιδίου.

Πανοσιολογιώτατε άγιε Καθηγούμενε κ. Εφραίμ,
Σεβαστοί πατέρες και αδελφοί,

Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου, που η Παναγία μας με αξίωσε να επισκεφθώ το Άγιον Όρος, θεωρώ δε σημείο της χάριτος του Θεού στην Αρχιερατική μου πορεία ότι, ως νέος Αρχιερεύς, Βοηθός Επίσκοπος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, που διακονώ στην Εσθονία, ξεκινώ το προσκύνημά μου στο «Περιβόλι της Παναγίας» μας από την ιστορική και παλαίφατη, περίπυστη και σεβασμία,

Έχω ιδιαίτερη ευλάβεια στην Παναγία την Παραμυθία και σήμερα ευγνωμόνως Την ευχαριστώ, που με αξίωσε να επισκεφθώ το σπίτι Tης. Έρχομαι, άγιε Καθηγούμενε, ως αδελφός και φίλος και ως ταπεινός και ελάχιστος προσκυνητής της Μονής σας. Ήδη, από τη στιγμή που οι πόδες μου επάτησαν την ευλογημένη και αγιασμένη τούτη γη, οι πρώτες μου εμπειρίες, η κοινωνία με το αξιαγάπητο πρόσωπό σας και με τα πρόσωπα των ευλαβών και αγαπητών πατέρων, μου δημιούργησαν έντονο το συναίσθημα ότι ο Θεός είναι παρών στη Δημιουργία Του. Δεν μας εγκατέλειψε και δεν μας εγκαταλείπει. Αισθάνομαι ότι εισήλθα σε ένα μικρόκοσμο του Παραδείσου, σε μια μικρογραφία της Βασιλείας των Ουρανών, όπου όλα είναι φωτεινά, όμορφα, χαρούμενα και αναστάσιμα.

Έχουμε, πατέρες και αδελφοί μου, το μεγάλο προνόμιο να πιστεύουμε στο μόνο ζωντανό και αληθινό Θεό. Ο Θεός μας δεν είναι απρόσιτος και απλησίαστος. Δεν είναι μόνο μία απόλυτη ουσία, όπως πιστεύουν οι Δυτικοί. Είναι Θεός απρόσιτος μεν στον άνθρωπο κατά την ουσία Του, κατά δε τις ενέργειές Του εξέρχεται από τον εαυτό Του και, από άπειρη αγάπη, έρχεται να συναντηθεί και να ενωθεί με τον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος, επομένως, μπορεί να λάβει εμπειρία του Θεού, όπως περίτρανα μας διδάσκει η Θεολογία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά περί των ενεργειών του ακτίστου φωτός. Η σημερινή δική σας υποδοχή αλλά και ο τρόπος που βιώνω προσωπικά αυτές τις στιγμές, δημιουργούν την πίστη και την βεβαιότητα μέσα μας ότι ο Θεός μας είναι πάντα παρών. Είναι ζωντανός. Και Τον ζούμε και Τον αισθανόμαστε και η αγάπη Του πλημμυρίζει τις καρδιές μας και ελευθερωνόμαστε από τα πάθη και τις αδυναμίες μας, όχι γιατί αξίζει ο αγώνας μας, αλλά γιατί αγαπούμε το Θεό.

Μεταφέρω στον άγιο Καθηγούμενο και σε όλη την αδελφότητα την αγάπη και την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του και κανονικού Αρχιεπισκόπου της ο οποίος μόλις προ ημερών σας εδέχθη με χαρά στην Καθέδρα του, άγιε Καθηγούμενε. ῾Η περίοδος αυτή που σας επισκέπτομαι είναι εξόχως ιδιαίτερη και ευλογημένη, γιατί η χάρις της Παναγίας μας, μας επεφύλαξε μία μέγιστη χαρά, την οποία βιώνουμε με ικανοποίηση και κατάνυξη όλοι μαζί, με προεξάρχοντα της πανηγύρεως τον Πατριάρχη μας. Παρά τον πόλεμο και την αδικία, παρά το μίσος και τις συκοφαντίες, που επί μία ολόκληρη οκταετία εδέχετο η Ιερά Μονή, τελικώς επεκράτησε η δικαιοσύνη του Θεού, το φως έλαμψε και η αλήθεια ανεφάνη.

Διαβάστε εδώ:  Ο Γερ.Εφραίμ στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Το ξέρουμε ότι ο Θέος μένει πιστός στις υποσχέσεις Του, ακόμη κι όταν οι άνθρωποι κωφεύουν, ακόμη κι όταν οι άνθρωποι Τον ξεχνούν και στρέφονται αλλού, μη θέλοντας να έχουν καμμία επικοινωνία με ένα Θεό που το μόνο που υπόσχεται είναι η νίκη κατά του θανάτου. Εκείνος, όμως, κρατεί ανοικτές τις πύλες Του προς εμάς τους ανθρώπους και έρχεται ώρα, «και νυν εστι», όταν τα πράγματα των ανθρώπων, υποταγμένα στην εμπιστοσύνη του Θεού, γίνονται αποκαλύψεις και ευεργεσίες. Μια τέτοια μεγάλη και αποκαλυπτική ευεργεσία του Θεού μας βιώνουμε τούτες τις ημέρες, η οποία οφείλεται στην υπομονή σας και στην πίστη σας στο θέλημα Του.

Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό και την Παναγία μητέρα Του για το χαρμόσυνο γεγονός που μας προσέφεραν. Πρώτος ο Πατριάρχης μας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Παναγία, διότι η ελευθερία αυτή και η δικαιοσύνη αφορά τα δικά του παιδιά, αλλά και διότι με την αθωωτική αυτή απόφαση, δόξα τω Θεώ, δεν δημιουργήθηκε κάποιο κακό προηγούμενο αμφισβητήσεως του βυζαντινού δικαίου, γεγονός το οποίο θα επηρέαζε αρνητικώς όχι μόνο το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο αλλά και τα άλλα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, την Μονή του Σινά και όλο το και όλα τα Πατριαρχικά Σταυροπήγια ανά την Ελληνική επικράτεια.

Εξ άλλου υπενθυμίζω στην αγάπη σας ότι το 1987 που επισκέφθηκε το Άγιον Όρος Πατριαρχική Εξαρχία, αποτελουμένη από τους Μητροπολίτες Σταυρουπόλεως Μάξιμο, Φιλαδελφείας τότε και νυν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και Ελενουπόλεως τότε και νυν Χαλκηδόνος Αθανάσιο, ο Πατριάρχης ήταν τότε ο ιθύνων νούς, ο οποίος εισηγήθηκε την μεταφύτευση όλων των πατέρων της συνοδείας του Γέροντος Ιωσήφ από την Νέα Σκήτη στην Μονή Βατοπαιδίου για την επάνδωσή της. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Φιλαδεφλείας τότε Βαρθολομαίος ήταν ο νυμφαγωγός της σημερινής αδελφότητος η οποία αυξύθηκε ποιοτικά και ποσοτικά και αριθμεί σήμερα περί τους 120 μοναχούς.

Εις ένδειξιν δε της ευχαριστίας του Πατριάρχου μας προς την Παναγία, για τη λύτρωση που επεφύλαξε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από την δοκιμασία των τελευταίων ετών, προσφέρει η Παναγιότητά του δι᾽ εμού αυτή την αργυρά κανδήλα στην Παναγία μας, για να την ανάπτετε και να μην ξεχνάτε ότι το φως και η θέρμη της πατριαρχικής καρδίας είναι και θα είναι πάντοτε κοντά σας.

Ευχαριστώ ολοκαρδίως για την υποδοχή και τη φιλοξενία, καθώς και για την αγάπη σας την οποία αισθάνομαι και η οποία με στηρίζει.

Πανοσιολογιώτατε άγιε Καθηγούμενε κ. Εφραίμ,
Σεβαστοί πατέρες και αδελφοί,
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε ότι πρέπει να αγαπήσουμε τον άνθρωπο, πριν τον γνωρίσουμε. Μαζί με την ευλάβειά μου και την ευγνωμοσύνη μου προς την Παναγία την Παραμυθία, την οποία με πολύ σεβασμό προσκυνώ, σας βεβαιώνω, κατά τη ρήση του ιερού Χρυσοστόμου, ότι σας αγαπούσα πριν σας γνωρίσω, και σας αγαπώ και θα συνεχίζω να σας αγαπώ, γιατί αυτή είναι η εντολή του Θεού αλλά και διότι το αξίζετε.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την υποδοχή και εύχομαι να έχετε την ευλογία του Θεού, της Παναγίας μας και του Πατριάρχου μας.

Κράτα τοtilegrafima.gr