Σε κλίμα κατάνυξης η Κυριακή του Θωμά στο κελλί των Θωμάδων στο Αγιον Ορος (ΦΩΤΟ)

Loading...


ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ-Ευλογία του Πανάγαθου Θεού κι εφέτος εορτάστηκε εν ειρήνη η εορτή του Αντίπασχα, την Καινή Κυριακή, την Κυριακή του Θωμά, στο κελλί της αδελφότητας των Θωμάδων στην σκήτη της Μικράς Αγίας Αννης, το μοναδικό που τιμά τη μνήμη του και ο μοναδικός Ναός στο Αγιον Ορος αφιερωμένος στη μνήμη αυτής της δεσποτικής εορτής.

Κατά την διάρκεια της ολονυκτίου Αγρυπνίας, τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο από το Λείψανο του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Θωμά. Κι εφέτος συμμετείχαν στην εορτή τα γειτονικά Ησυχαστήρια, η μοναστική συνοδεία των Δανιηλαίων με προεξάρχοντα τον γέροντα Δανιήλ και η συνοδεία του αειμνήστου γέροντα Γερασίμου του Αγιογράφου που συμμετείχαν στον αριστερό χορό ψάλλοντας τους ύμνους της εορτής.

Λάμπρυνε με την παρουσία του την εορτή ο εκ Κύπρου Αρχιμανδρίτης Λάζαρος ο οποίος από τη νεότητά του βρισκόταν κοντά στις Αγρυπνίες, στις Πανήγυρεις του Αγίου Ορους και ως Βατοπαιδινός αδελφός τα πρώτα χρόνια ως φοιτητής στην Θεσσαλονίκη, και συνέψαλε μετά των αειμνήστων πατέρων, του γέροντος Κυπριανού και του γέροντος Θωμά.

Στο τέλος της Αγρυπνίας παρετέθη τράπεζα προς παρηγορία των πατέρων και των προσκυνητών όπου κατά τη διάρκεια της τραπέζης αφ εσπέρας μεν ανεγνώσθη ο βίος του Οσίου και Θεοφόρου πατρός Ιουστίνου του Ομολογητού του Σέρβου, στη δε πανηγυρική τράπεζα ανεγνώσθη ο πανηγυρικός λόγος του Αγίου Ιουστίνου συν πάσι τοις Αγίοις.

Η πνευματική πανδαισία τελείωσε με την ανάγνωση αυτού του θεολογικού λόγου και τη δεύτερη μέρα με την κτητορική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως την κτητόρων του Ιερού Ησυχαστηρίου.

Από την έρημο του Αγίου Ορους, οι πατέρες και οι συνεχιστές αυτής της σεμνής συνοδείας εύχονται υπέρ ειρήνης του κόσμου, διότι η Αγία μας Εκκλησία εύχεται πρώτα για την ειρήνη και μετά για την προσωπική υγεία του καθενός, αφού στη Θεία Λειτουργία η πρώτη ευχή είναι εν ειρήνη τω Κυρίω δεηθώμεν, υπέρ της άνωθεν ειρήνης και υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου. Ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη στην πατρίδα και ειρήνη μέσα μας.tilegrafima.gr