Πτήσεις πυροπροστασίας από εθελοντές στο Άγιο Όρος

Loading...


ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ 

Με καθημερινές πάνω από την Κεντρική Μακεδονία, εθελοντές από τις αερολέσχες και Μίκρας συμμετέχουν στο πρόγραμμα εναέριας επιτήρησης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Με καθημερινές πτήσεις πάνω από την Κεντρική Μακεδονία, εθελοντές από τις αερολέσχες Θεσσαλονίκης και Μίκρας συμμετέχουν στο πρόγραμμα εναέριας επιτήρησης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Οι περιπολίες γίνονται με αεροσκάφη, τα οποία ανήκουν στην Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία και καύσιμα που τους παρέχει η Πολεμική Αεροπορία.

Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που έχει υπογραφεί μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ) και όπως είχε αναφέρει στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο γ.γ. της αερολέσχης Μίκρας Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, «εθελοντικά κάνουμε πτήσεις επιτήρησης ειδικά τις ώρες και μέρες που υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα. Συνεργαζόμαστε άψογα με την Πολεμική Αεροπορία και την Πυροσβεστική».

Η Πολεμική Αεροπορία ενισχύει τις αερολέσχες με καύσιμα

«Οι χειριστές βάζουν οι ίδιοι καύσιμα για να είναι πάντα σε ετοιμότητα. Η Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να επιβραβεύσει την εθελοντική συνεισφορά μας, παρέχει καύσιμα στις αερολέσχες, τα οποία όμως λαμβάνουν αφού έχουν πραγματοποιήσει της πτήσεις πυροπροστασίας» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν παίρνουν τα καύσιμα πριν γίνουν οι πτήσεις. Η συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πολύ σημαντική».

Στην Κεντρική Μακεδονία οι εθελοντές από τις αερολέχες Θεσσαλονίκης και Μίκρας έχουν την εποπτεία της χερσονήσου Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Αγίου Όρους και του Χολομώντα.

«Ελέγχουμε επίσης το δάσος του Σέιχ-Σου, τις περιοχές Ασπροβάλτας, Σοχού, Χορτιάτη, Κερδυλλίων. Επιτηρούμε τις ευρύτερες περιοχές από το Πάϊκο, το Βέρμιο, το Καϊμάκτσαλαν έως τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου και τα Πιέρια όρη. Ωστόσο πρώτη προτεραιότητά μας είναι η Χαλκιδική» τόνισε ο γ.γ. της αερολέσχης Μίκρας.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι πολλές πυρκαγιές εκδηλώνονται, την καλοκαιρινή περίοδο, στις χωματερές: «Αυξημένη επικινδυνότητα παρουσιάζουν τα σημεία με χωματερές, όπου συχνά έχουμε αυτανάφλεξη, δεν είναι όλες οι φωτιές κατ’ ανάγκην εμπρησμοί».