1

Παράταση έως 17 Μαϊου για το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» στην Αθήνα- Επί 24ωρου το προσκύνημα – Τελικά ΔΕΝ θα γίνει στάση στα ΤΕΜΠΗ

Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ζήτησε επίσημα την παράταση του προσκυνήματος της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας “Άξιον Εστί” από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, βλέποντας τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται καθημερινά από  χιλιάδες πιστούς.

Επί 24ωρου το προσκύνημα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Τελικά το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ δεν θα σταματήσει στα Τέμπη, αποκάλυψε πριν λίγο υψηλόβαθμος της Αρχιεπισκοπής.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, συνεδρίασε το βράδυ του Σαββάτου και έλαβε απόφαση για να δοθεί παράταση 2 στην παραμονή της θαυματουργής εικόνας στην Αθήνα.

Έτσι λοιπόν, η εικόνα θα παραμείνει έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου το πρωί στον Μητροπολιτκό Ναό  Αθηνών.

Το ανακοινωθέν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Λόγω της αθρόας προσέλευσης των προσκυνητών στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αιτήθηκε προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους την ολιγοήμερη παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος του «Άξιον Εστί».

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε και ενέκρινε την παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος μέχρι και την Τετάρτη 17 Μαΐου το πρωί.

Δείτε  παρακάτω το ανακοινωθέν από το Άγιον Όρος:

Πλήθος κόσμου στην Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσει

Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να περιμένει υπομονετικά στην ουρά έξω από την Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ».

Άτομα κάθε ηλικίας, που στέκονται ακούραστα μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα περάσουν μέσα στην εκκλησία και θα καταλήξουν μπροστά στην πάνσεπτη εικόνα της Παναγίας, «Άξιον Εστί».

Η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου θεωρείται ως το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους και έγινε σύμβολο της Ορθοδοξίας. Προστάτιδα 20 Μονών στο Περιβόλι της Παναγιάς, αγιογραφημένη τα χρόνια της εικονομαχίας στην Κωνσταντινούπολη, με τον ύμνο που τη συνοδεύει να προκαλεί διαχρονικά κατάνυξη.

Τα «ερωτηματικά» για την στάση στα Τέμπη

Εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ και την φημολογούμενη ματαίωση της «στάσης» στα ΤΕΜΠΗ προκύπτουν στον κόσμο μετά το ιστορικό προσκύνημα στην Αθήνα καθώς όπως είναι γνωστό πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου 2023 η εφημερίδα «Δημοκρατία» φιλοξένησε στο πρωτοσέλιδο της ένα άρθρο σχετικά το ταξίδι της Παναγίας Άξιον Εστί και τα «εμπόδια» για μια ενδιάμεση στάση στα Τέμπη.

Το επίμαχο άρθρο μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

Σύμφωνα λοιπόν, με πληροφορίες της «Δημοκρατίας», η κυβέρνηση για να αποφευχθεί μια νέα συγκέντρωση στην περιοχή των Τεμπών έδωσε εντολή η εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί» να μη φτάσει στα Τέμπη, και να πάει κατευθείαν από το Αγιον Ορος στην Αθήνα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η εικόνα ήταν προγραμματισμένη να ταξιδέψει από το Αγιον Ορος με προορισμό την Αθήνα και ενδιάμεση στάση στα Τέμπη. Εκεί ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί ένα τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων, αλλά και προσκύνημα των πιστών.

Κάτι όμως που δεν συνέβη. Και είναι απορίας άξιο -αν και εφόσον αν ισχύει το δημοσίευμα- αυτό το κράτος δικαίου ονειρευόμαστε το 2023;