Ο Μητροπολίτης Μολδαβίας παρασημοφόρησε τον ηγούμενο της Μεγίστης Λαύρας (φωτο)

Loading...


Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013, ο ηγούμενος της Μεγίστης Λαύρας αρχιμανδρίτης Πρόδρομος Λαυριώτης και η συνοδεία του, επισκέφθηκαν στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της χώρας, τον καθεδρικό ναό της Μητροπόλεως Μολδαβίας, που τιμάται στην Γέννηση του Χριστού.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου τους δέχθηκε ο μητροπολίτης Κισινάου και πάσης Μολδαβίας κος Βλαδίμηρος. Τούς Αγιορείτες πατέρες συνόδευε και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κος Καράογλου, που βρισκόταν στο Κισινάου υπηρεσιακώς.

Με αφορμή μάλιστα την επίσκεψη αυτή, ο Μητροπολίτης Μολδαβίας τίμησε τον Αγιορείτη ηγούμενο με το παράσημο του Αγίου Παισίου Βελιτσκόφσκυ, καθώς τις ημέρες αυτές, εορτάσθηκαν με μεγαλοπρέπεια τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Μητροπόλεως Χοτίν και Κισινάου (δηλ. της Μητροπόλεως Μολδαβίας) τον Σεπτέμβριο του 1813.

Ο ηγούμενος της Μεγίστης Λαύρας προσέφερε ως δώρο, αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Κουκουζέλισσας, ευχαριστώντας παράλληλα τον προκαθήμενο της Μολδαβικής Εκκλησίας για την τιμή που επιφύλαξε στο πρόσωπό του, με την παρακάτω ομιλία.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κισινάου και πάσης Μολδαβίας κε Βλαδίμηρε!

Με αισθήματα ευλαβείας και πνευματικήν αγαλλίασιν, επισκεφθήκαμε σήμερον εις την έδραν σας, τον σεπτόν ποιμενάρχην της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και πνευματικόν καθοδηγητήν του ευσεβούς μολδαβικού λαού.

Καί ασφαλώς Σεβασμιώτατε, χαιρόμεθα εν Κυρίω, διά την θεοφιλή και πλήρη πνευματικών καρπών υμετέραν αρχιερατικήν διακονίαν, την οποίαν ομολογεί σύμπας ο ευσεβής μολδαβικός λαός.

Καί τούτο είναι κάτι το οποίον μας εδόθη η ευκαιρία κατ᾿ ιδίαν να διαπιστώσομεν, κατά την σύντομον αυτήν επίσκεψίν μας μετά της ημετέρας λαυριωτικής συνοδείας, εις τα ιερά Προσκυνήματα της θεοσώστου επαρχίας σας.

Επίσκεψιν την καλήν ανάμνησιν της οποίας θα διατηρούμεν ζωηράν εν τη καρδία ημών.

alt
alt
alt